Amintim că DSP Bihor a transmis pe data de 2 august că se va efectua triaj epidemiologic în punctele de Frontieră, inclusiv la Aeroport. Totodată, Direcția de Sănătate Publică a transmis care este procedura la intrarea în țară și delimitarea atribuțiilor pe care le are atât instituția, cât și Poliția de Frontieră.
„La momentul sosirii cetățenilor la intrarea pe teritoriul României, personalul din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră verifică documentele persoanelor (actul de identitate – pașaport sau carte de identitate – și, dacă e cazul, certificatul digital COVID-19: certificat de vaccinare, certificat de testare sau certificat de vindecare) și află țara din care au venit persoanele respective”, transmitea atunci DSP Bihor.
În situația în care persoanele respective declară în fața polițistului de frontieră că au venit din una din țările cu risc epidemiologic ridicat (conform situației actualizate din site-ul CNSCBT http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19) sunt îndrumate în vederea efectuării triajul epidemiologic și dispunerii de măsuri, conform legislației în vigoare, de către personalul medical.
[eadvert]
„Atribuțiile Direcției de Sănătate Publică privesc stabilirea perioadei de carantinare (14 zile) – în cazul în care persoana nu este încadrată în categoriile exceptate conform Hotărârii CNSU nr. 43/2021 – forma actualizată, pe baza documentelor prezentate și verificate de polițistul de frontieră; măsurarea temperaturii corporale și aplicarea unui scurt chestionar medical privitor la starea de sănătate (cu o durată de maxim 10 minute și apelarea serviciului 112 în cazul persoanelor simptomatice și monitorizarea persoanelor până la sosirea serviciilor specializate de urgență” mai preciza comunicatul Direcției Publice de Sănătate din 2 august.
Suspiciune de fraudă cu certificate COVID
„În ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, la nivelul Punctului Poliției de Frontieră Aeroport Oradea au fost identificați cetățeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectați cu virusul COVID 19. Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră Oradea, trimis joi, 12 august.
Începând cu data de 1 iulie, Poliția de Frontieră are în competență verificarea autenticității și valabilității certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulație pe durata pandemiei de COVID 19.
În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil și/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situația reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare.
„Recomandăm tuturor cetățenilor care, în viitor, intenționeză să călătorească spre România din țări aflate în zone de risc, să se informeze din surse oficiale cu privire la condițile de trecere a frontierei de stat, cât și cele prin care să dovedească situația epidemiologică. În final atragem atenția cetățenilor cu privire la faptul că falsul și uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID-19 constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, transmite comisar-șef de Poliție, purtător de cuvânt ITPF Oradea, Chifor Loredana.
DSP-ul nu face verificări, emite doar decizii de carantinare
„Verificarea legalității (certificatelor COVID și actelor de identitate-n.r) o face Poliția. Noi doar în baza a ceea ce este verificat de Poliția de Frontieră, noi emitem, sau nu, decizie de carantinare. Dacă persoanele fac excepții de la măsura carantinei, cum ar fi acel certificat verde, certificatul digital COVID, care se eliberează, dacă persoana respectivă îl are, nu se dispune măsura carantinei, pentru că se încadrează la excepții. Persoanelor care nu au acel certificat și vin din zone roșii li se dispune măsura carantinei, dacă acestea nu sunt exceptate”, a declarat pentru Bihon.ro, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Țîrț.
Trimite articolul
XCretini de oameni, în toate ștrandurile îs claie peste grămadă oameni acolo nu se pot infecta îs din toate zonele inclusiv veniți din zone colorate în toate culorile și îs periculoși astia de evita niște legi absurde,umpleți pușcăriile cu ei na…
-
Pentru ca nu are nici o treaba cu sanatatea si binele tau , totul e o propaganda pentru control , la inceput a trebuit masca pe urma distantare sociala pe urma circulatie limitata cu hirtii la control pe urma un vaccin , a venit si al doilea , acum urmeaza al treilea , defapt vaccinurile nu opresc transmisia covid si reinfectarea , o sa urmeze si al 24568 rapel si tot asa v-om fi ca naaa se poate si tot nevaccinatul e devina ca nu-l protejeaza pe cel “ protejat” ce drac ma cit va ia sa deschideti naibii ochii sa vedeti ca sunteti luati de prosti ? Ba va mai si baga ca e gratis vaccinul ca va da una alta nu e gratis nimic toate sint din impozitele oamenilor nu buzunarul politicienilor!
-
Du-te si tu atunci la strand nu mai pierde vremea pe aici , cretinule !…manca niste pufuleti vreo doi mici si puneti burta la soare !Ai grija ca dupa orele 11 razele UV sunt mai periculoase decat covidul si prostia omeneasca !
Când se repune starea de urgenţã? După ce vine sau înainte de val pentru a reuși ATI neumplut?
C3tateanul simplu este sanctionat pentru infraciun3 iar marii talhari pharma cu teste fals pozitive au imunitate totala, foarte sumbra realitatea.
Asteptam steaua galbena in piept ca deja codul de bare il avem pe telefon si atribuit la CNP !
O grama de astfel de falsificari in satucele din judet.