La categoria ghinionişti intră PDL-iştii din Salonta care mai aveau nevoie de doar trei voturi pentru a intra în consiliul local. Dar şi primarul cu cel mai vechi stagiu la conducerea Primăriei Uileacul de Beiuş, liberalul Ioan Balint care a avut nevoie doar de 28 de voturi pentru a mai avea încă patru ani de mandat pe lângă cei 28 care i-a avut până acum. Contracandidata sa, Mihaela Sabău, PSD care are cu puţini mai mulţi ani decât vechimea lui Balint la Primărie, a reuşit să obţină 592 de voturi şi mandatul de primar la Uileacu de Beiuş. Interesant este că Ioan Balint avea aceeaşi vârstă ca şi Mihaela Sabău când a devenit pentru prima dată primar în perioada comunistă, adică 34 de ani.La polul opus se află primarul de Drăgeşti Sabina Fărcuţa care a devenit primar cu un avans de doar 10 voturi.
Desfiinţează un mit
Populaţia cu drept de vot a Salontei este de 16.945, din care au votat 10.183, (62%) iar voturi valabil exprimate au fost 9.832 distribuite astfel: UDMR-6.212; USL – 2.169; PDL – 488; PP-DD – 319; EMNP- 241; candidat independent Butcă Dinu Cristian – 222; PRM-78; candidat independent Leucuţa Ioan-50; UNPR-40 şi ACDR-13.Cel mai mare ghinionist al acestui scrutin a fost PDL, căruia i-au lipsit 3 voturi pentru a accede în CL Salonta.
Adrian Domocoş a obţinut o victorie clară 4.595 de voturi (68,43%). Şi este omul care a tras partidul, aceasta în timp ce deputatul Jolţea, fost liberal, convertit la PDL, a obţinut mai puţine voturi decât formaţiunea pe care a reprezentat-o. Diferenţa dintre voturile lui Jolţea şi ale PDL desfinţează clar mitul votului religios , zestrea pe care Jolţea susţinea că vine să-i „întăreasc” pe democraţi liberali. Alin Novac-Iuhas (PSD) şi Nicolae Jolţa (PDL) au obţinut doar 1.202 voturi (17,90%), respectiv 533 de alegători (7,93%). La alegerile pentru Consiliul Locala obţinut , PNL obţinând 3.925 de voturi (58,86%), în timp ce PSD doar 1.207 (18,10%), iar PDL 601 voturi (9,01%).
A jucat la victorie
La capitolul victorii surprinzătoare nu putem să nu amintim cea a fostului jucător de fotbal de prima ligă, liberalul Iulian Bălaj.
A jucat la Minerul Ştei, CF Bihorul Beiuş, dar consacrarea a cunoscut-o la Jiul Petroşani Petroşani. A pus ghetele în cui după ce a revenit acasă, la Minerul şi OţelulŞtei. Ulterior, Iulian Bălaj a devenit arbitru şi este un cunoscător al problemelor din sport şi din această perspectivă. Iulian Bălaj a jucat la victorie şi a reuşit să câştige în faţa omului care după patru mandate s-a confundat cu Primăria Ştei, democrat-liberalul Ioan Lucaciu şi cu fostul secund de la Primăria Ştei, pesedistul Horia Miara. În faţa viceprimarului Nicoleta Secară, reprezentant al PNL, a câştigat primarul Şorban Levente UDMR. Este o victorie obţinută în urma unui scrutin cu scântei, cu urmăriri ca-n filme şi renumărări de voturi. Şorban Levente a fost şi singurul candidat amendat cu 1400 de lei, tocmai fiindcă spune domnia sa încerca să împiedice adversarii politici să transforme în masă de manevră electorală ţiganii din colonie. Primarul de Lugaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!