Anunţul creşterii salariului minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei de la 1 noiembrie 2018 a fost o surpriză atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru sindicate.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a făcut public, săptămâna trecută, documentul care stă la baza propunerii de creștere a salariului minim de la 1 noimebrie la 2080 lei. Documentul nu prevede însă și impactul bugetar al implementării măsurii. Propunerile CNSP se referă la creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Totodată, se propune introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), de la aceeaşi dată. Pentru angajaţii cu 15 ani vechime se propune creşterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună. Începând cu 2020 ar urma să se introducă în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45%.
Reguli schimbate
Schimbarea regulilor în timpul jocului, fără consultări prealabile cu patronatele şi cu sindicatele a luat prin surprindere ambele tabere.
Reprezentanţii patronatelor sunt de părere că nu mai sunt bani la buget şi aceasta este o măsură disperată, în condiţiile în care singura sursă sigură de bani la buget sunt impozitele pe salarii. „Orice presiune asupra bugetului de cheltuieli creează probleme companiilor. Ne îndreptăm spre o restructurare economică. Sectoare întregi ale economiei ar putea să dispară sau ar putea fi reduse drastic. Mai ales sectoarele cu capital românesc. Multinaţionalele vor fi mai puţin afectate, acolo salariile medii fiind mai mari”, a declarat Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România crede că această majorare va avea o influenţă foarte mare asupra IMM-urilor. „Nu este normal să se schimbe regulile în timpul jocului. Firmele şi-au făcut un buget la început de an, au nişte contracte la anumite tarife orare şi acum vor trebui să mărească costurile şi multe vor ieşi cu pierderi. Această creştere trebuia făcută în baza unui studiu de impact, care nu s-a făcut”, a precizat Ioan Mintaş.
Nicolae Morgovan, preşedintele Blocului Naţional Sindical Bihor este de părere că această preconizată creştere a salariului minim brut pe ţară ar fi binevenită, dacă nu s-a lăsa cu şomeri. „Era vorba ca creşterea salariului minim brut pe ţară să crească de la 1 ianuarie. Măsura este binevenită, dar să fie şi bani pentru aplicarea ei şi să nu se lase cu şomeri”, a subliniat Nicolae Morgovan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!