Surpriză pentru absolvenţii de clasa a XII-a care au susţinut luni prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, cea de limba şi literatura română. Foarte puţini dintre elevi se aşteptau ca unul dintre subiecte să fie descrierea basmului cult. De asemenea, elevii au mai primit ca indicaţie de lucru comentarea unui text la prima vedere scris de Vasile Alecsandri şi realizarea unui eseu despre omenie, pornind de la proverbul „fapta bună îl laudă pe om”.
„Am învăţat poezii şi proză. Nimeni nu se aştepta să ne pice basmul cult. Am avut noroc că am primit acest subiect la examenul de capacitate din clasa a VIII-a şi l-am stăpânit. Altfel era jale”, a spus una dintre elevele care au susţinut luni proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat.
Potrivit juristei Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, în Oradea şi în judeţ au fost înscrişi 6.851 de elevi, însă 158 dintre aceştia nu s-au prezentat la examen.
Sesizări false
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat luni pentru NewsIn că au fost primite câteva sesizări la linia TelVerde specială, cu privire la nereguli în desfăşurarea examenului.
„ Au fost câteva sesizări, am contactat inspectorii şcolari acolo. Din Bihor am fost sunaţi, dar din păcate oamenii nu se prezintă. S-a sugerat că la un liceu au intrat elevii cu fiţuici. Evident s-a verificat şi s-a stabilit că e fals”, a declarat Funeriu pentru NewsIn. Informaţia a fost infirmată şi de jurista Ramona Bacter.
„În Bihor, în cele 19 centre de examinare au fost prezenţi 6.693 de elevi. La acestă probă nu au fost sesizate cazuri speciale. Niciun candidat nu a fost eliminat din sală”, a declarat Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor.
Calendar
Candidaţii proveniţi din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine astăzi proba de limbă maternă. În zilele următoare, respectiv 30 iunie şi 2 iulie, se vor desfăşura proba obligatorie a profilului şi cea la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16:00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00 şi 20:00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate până în data de 8 iulie.
Examenul de bacalaureat va fi promovat de candidaţii care au participat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi care obţin cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi media generală de minimum şase.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!