O analiză sumară a efectelor supraimpozitării imobilelor și terenurilor în anii trecuți arată că a crescut semnificativ interesul orădenilor de a-și vedea casele renovate, dar și că apar mereu imobile clasificate ca necorespunzătoare, ca atare sunt taxate cu impozit de 500%. Față de anul trecut, spre exemplu, 45 de clădiri sunt imobile nou supraimpozitate, în timp ce numărul imobilelor la care a încetat supraimpozitarea este de 52.
Cinci categorii
Conform hotărârilor de consiliu local care reglementează supraimpozitarea diverselor bunuri, cele cinci categorii de supraimpozitări sunt: terenuri neîngrijite, supraimpozitate cu 500%, terenuri construibile, dar neocupate edilitar, situate pe arterele principale, supraimpozitate cu 50%, clădiri neîngrijite supraimpozitate cu 500%, clădiri neîngrijite, dar suspendate cu autorizație de construcție, clădiri neîngrijite, dar suspendate cu certificat de urbanism.
[eadvert]
Anul acesta, grație unor modificări în operarea supraimpozitării, s-a votat ca la începutul lui 2022 1.643 de proprietari, 434 de clădiri și 49 de terenuri să fie supraimpozitate. În 2021, erau înregistrate 61 de terenuri în categoria terenurilor supraimpozitate, iar pentru anul 2022 sunt propuse 49 de terenuri.
Din cele 49, 35 sunt terenuri neîngrijite cu o cotă de supraimpozitare de 500%, iar 14 sunt terenuri construibile dar pe care nu s-a construit, cu o cotă de impozitare de 50%.
„În momentul în care ești supraimpozitat pentru o clădire neîngrijită, dar ai o autorizație de construire emisă pentru reabilitarea clădirii, supraimpozitarea este suspendată până la finalizarea lucrărilor. În situația în care ai scos autorizația de construire, ai anunțat începerea lucrărilor, dar se constată ulterior că nu ai început lucrările, supraimpozitarea se aplică retroactiv din momentul în care trebuia să fii supraimpozitat prima dată”, a explicat primarul Florin Birta.
La clădiri, în anul 2020 erau 437 de clădiri supraimpozitate, în 2021 – 441 de clădiri, iar pentru anul 2022 sunt propuse pentru supraimpozitare 434 de clădiri. De altfel, 45 de clădiri sunt imobile nou supraimpozitate, în timp ce numărul imobilelor la care a încetat supraimpozitarea este 52. În cazul acestora, supraimpozitarea s-a suspendat fie pentru că au fost reabilitate, fie pentru că în cazul lor s-a eliberat autorizația de construcție sau certificatului de urbanism.
În reabilitare
Concluzia edililor: „în ultimul an, un număr mare de clădiri au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare”.
Totodată, 204 persoane și-au plătit taxa de reabilitare. Dacă un imobil neîngrijit are mai mulți proprietari, care nu se înțeleg între ei să reabiliteze în comun acel imobil, dar unul totuși dorește, acesta poate plăti taxa de reabilitare care este calculată pe mp de fațadă, fiind astfel suspendat de la supraimpozitare. Acest program de supraimpozitare îi stimulează în continuare pe locuitori să găsească soluții pentru a-și reabilita clădirile.
„În anul 2022, 1.643 de proprietari vor fi supraimpozitați. Prin aceste măsuri, urmărim ca un număr cât mai mare de clădiri să fie reabilitate în municipiul Oradea. Dacă până acum supraimpozitările se făceau pe clădiri, începând din acest an supraimpozitările se vor face pe persoane. Astfel, dacă într-un imobil sunt 3 proprietari privați, nu se va mai emite o singură hotărâre, ci 3 hotărâri de supraimpozitare. Astfel, dacă în cursul anului se schimbă un proprietar al unei părți din clădire, nu va mai necesita modificări întreaga hotărâre, ci doar cea care îl privește”, a mai spus primarul Birta.
În plenul Consilului Local, în ciuda comentariilor opoziției, pachetele de hotărâri care impun supraimpozitarea au întrunit majoritatea necesară aprobării. E de așteptat, astfel, ca la debutul anului fiscal viitor, peste 1.600 de orădeni să primească notificările de la Primărie, în plic.
Trimite articolul
XVa doresc un Cracin Fericit si Cipat sa va cipeze cu cipuri prin vaccin.
Va dorsc Craciun fericit si cipat prin vaccin, multe bucuri cu cipuri, multa sanatate cipata pentru imbunatatirea sanatatii, multe veseli cu roboti, si mult noroc la vaccinuri cu cipuri
-
vezi ca ai un cip care iti face scurt.iti mai fileaza si o lampa!!!
Cladirile si terenurile propietatea primariei si consiului jud.de ce nu impoziteaza ?
-
Pt ca acolo e zeul tau si al nostru.
-
Un zeu al cretinismului ereditar adica un idiot numai si numai in capul tau gol exista.
-
-
Sãrãcirea celor din clasa medie:
Duce la instabilitate și
Duce la crizã.
oooo , uita sursa de mărire a salariilor de luna trecuta .
-
oooooo alta sursa ar trebui sa fie proprietarii cainilor ce se caca pe strada fara sa adune
Am o cunostinta/prieten, care sa vaccinat pe data de 20 decembrie deja de o saptamana are dureri in piept de la vaccin si dureri de cap, repet nu are probleme de sanatate, cardiace sau ceva, nu are nimic, vaccinul scria pe el ca expira in 01.2022 sigur ia dat vaccin expirat la care a prelungit termenul.
Poate ca a bagat si cipuri in el prin vaccin daca l-a durut pieptul asa tare
-
Sigur ca atat tu cat si prietenul tau sunteti anti vax si hateri.
Dar inainte de toate sunteti niste prosti.
Cumnata-mea e la fel.
Si cand e in perioada aceea, cu trei zile inainte si alte minim doua dupa, luna de luna ea da vina pe vaccin.
Dar ea e vesnic impuțită si nervoasă sau agitata de peste 20 de ani.
Si asta ori de cate ori este aproape de ciclu, pe perioada ciclului sau imediat dupa.
Exact asa si voi.
Sunt sigur ca daca va fi frig sau daca va cadea lapovita, veti spune ca tot vaccinul e cauza.
Sa va facem frati cu mamele voastre!
Banuiesc ca nu pot fi tare batrane!!😃😀 -
Doamne, mama natură nu se odihnește niciodată. În fiecare zi se mai naște câte un prost!
Am si eu un cunostinta care a fost cipata, a mers la centru de vaccinare sa se vacineze pentru coronavirus si a si cipato pe langa cu cipuri prin vaccin si acum o sa ajunga in curand robot
ATENTIE ! Vor sa ne cipeze prin vaccinuri, se anunta valul ultimul in 2022 atentie, faceti ceva
Scire mare pe clădirea primăriei :
” Votați-ne şl noi facem totul să vă lăsăm īn curul gol “
Guvernul Romaniei si Guvernul Mondial vrea sa vaccineze pe toata lumea, ca sa ne cipeze, sa fim controlati de catre Guvern – Bil Gates – Pfizer – Moderna – Jonson sa ne controleze.
Daca noi acceptam sa bage in noi cipuri prin vaccin
Vreti dezvoltare platiti.
-
Nu poate exista dezvoltare prin marirea taxelor.
-
Ba da !
Cu dobitocii nu se poate decat prin masuri in forță!
Adica cum?
Detii un teren in zona cemtrala.
Nu construiesti nimic pe el.
Nu il intretii.
Si vrei ca Comunitatea si Administratia sa fie indulgenta?
Daca nu construiesti, atunci mai bine il cureti si il ingradesti frumos. Daca tot doresti sa il pastrezi ptr.a-l lasa mostenire cuiva peste 30 de ani.
Dar fă ceva !!!
Daca nu, scoate-l la vanzare.
Dar nici varianta asta nu iti place, ca nu te satisface.
Atunci ce ai dori tu?
Normal ca te impoziteaza administratia locala suplimentar.
Ca sa te atentioneze sa devii un bun cetatean.
Ca tu prin cetatean intelegi ca daca locuiesti undeva, ai doar drepturi.
NU, tati!
Ai si obligatii!!
Dar peste astea ai sarit, nu iti aduci aminte de ele.-
Bravo cu ideile marete de marire a impozitului si introducerea de alte taxe suplimentare precis ca esti unul din consilierii cu 8 clase a bolovanului sau birtanezului.
-
Proprietatea privata este abuzata cu aceste hotarari. Nimeni nu poate decide ce doreste proprietarul cu proprietatea lui. Daca nu iti convine poti sa ii faci o oferta pentru a deveni coproprietar dar in nici un caz nu impui ce sa faca proprietarul cu proprietatea lui. Este contrar drepturilor omului sa impui taxe mai mari ca nu este cladirea noua. Nationalizarea ar rezolva o problema majora. Comunismul a aratat ce valoare are proprietatea iar actualii conducatori au radacini in acele vremuri.
-
-
Pe banii stransi mai face un pod
-
Podul de pe care bolovanul se va arunca in Crisul Repede.
-
Si uite asa mereuas, mereuas se rade Oradea.
-
-
-
@drop: nu iti permiti sa platesti taxe si impozite? … nu esti dispus sa-ti lasi casa demolata ca sa lasi loc progresului? … atunci nu meriti sa fii oradean, esti o pari 🙂 🙂
sa face poduri ca va fi pontificat …
Asta chiar nu înțeleg. Adică dacă ai un teren, fie el oriunde, ești obligat să construiesti ceva. Noaptea minții.
Da de ce nu se fac aceste renovări din bugetul Primăriei ca doar din banii cetățenilor se fac pana la urma! Sunt oameni cu situații financiare mai dificile care poate nici nu lucrează îs în șomaj bolnavi cronici care nu-și permit alte cheltuieli!
-
Pe banii orasului se demoleaza si expropiaza, ca apoi terenul sa fie dat gratis dezvoltatorilor imobiliari, pt ca ei sa nu cheltuie bani cu cumpararea terenurilor pt blocuri.
-
Blocuri cu incalzire centralizata. Proprietati sociale nu bunastare ce ghetouri. Asta este viziunea prosperitstii? Aplauzee si toti un glas URAAA URAAA. Nici un comentariu deranjant.
-
Iar unii consilieri locali si directorasi din primarie oare nu primesc procent sau locuinte pe numele rudelor sau al unor interpusi din afacerea asta de milioane de euro cu blocuri construite pe terenuri expropriate in Oradea ???
-
Va face poduri Bolojan, sa va bucurati de poduri , centuri si pasaje. Asta aduce dezvoltare si bunastare
-
Mai schimba cd,bunastarea si dezvoltarea va fi adusa cu plecarea bolovanului.
-
-
-
-
La case se uitã și admiră și ei. Cu ce ajută? Cu nuiaua.
Firmele ce fac blocuri au pus presiune pe primaria ca vor anumite terenuri libere pt blocuri. Si in loc sacnegocieze direct , platesc spaga primariei sa se ocupe primaria de ei..Asta e scopul