Executivul şi-a trecut prin Consiliul Local propunerea de a ridica supraimpozitarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite la maximul permis de Codul Fiscal, 500%. Proiectul de hotărâre a trecut de plen fără intervenţii, fiind votat imediat după aprobarea modificării „Regulamentului privind stabilirea criteriilor de identificare a clădirilor neîntreținute de pe raza municipiului Oradea, în vederea aplicării prevederilor Codului Fiscal privind cotele majorate de impozit pe aceste clădiri”.
Banii sau taxa
Cea mai importantă modificare se referă la posibilitatea oferită proprietarilor de locuinţe sau spaţii în clădirile neîngrijte de a scăpa de suprataxare. Primăria „le propune o alternativă individuală coproprietarilor clădirilor aflare în indiviziune care doresc reabilitarea, dar nu au acordul tuturor coproprietarilor, prin care pot opta pentru plata taxei de reabilitare a clădirii neîntreţinute şi preluarea de către Municipiul Oradea a sarcinii reabilitării clădirii”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Cifre orientative
Proprietarii vor fi înregistraţi cu supraimpozitare 0% dacă consemnează „suma reprezentând cota parte ce le revine din lucrările de reabilitare a imobilului, sub forma achitării unei taxe de reabilitare a clădirii neîntreţinute”, spune raportul de specialitate.
Acesta introduce şi cifre orientative: „La stabilirea valorii lucrărilor de reabilitare se vor utiliza valori istorice/mp ale lucrărilor de reabilitare a clădirilor: clădiri cu elemente decorative complexe – 600 lei/mp de faţadă neîntreţinută, clădiri cu elemente decorative de complexitate medie – 500 lei/mp pe faţadă neîntreţinută, clădiri cu elemente decorative simple – 350 lei/mp de faţadă neîntreţinută”.
Termenul de plată a acestei noi taxe este 30 noiembrie a fiecărui an calendaristic. Banii strânşi din plata acestor taxe vor fi folosiţi pentru reabilitarea clădirilor celor care plătesc, dar şi pentru reabilitarea altor clădiri, considerate prioritare de programul local de reabilitare.
Dacă situaţia acordurilor din imobil se schimbă şi toţi proprietarii decid să reabiliteze faţadele, sumele depuse la Primărie se restituie. Dacă, din contră, lucrările de reabilitare încep pe banii Primăriei, suma depusă se regularizează cu cifrele rezultate în urma procedurilor de achiziţie a lucrărilor.
Dacă imobilul se vinde, sumele depuse nu se restituie, însă noul proprietar capătă, automat, statutul de „scutit de supraimpozitare”.
Cifre estimative
La stabilirea valorii lucrărilor de reabilitare se vor utiliza valori istorice pe mp ale lucrărilor de reabilitare a clădirilor deja terminate, astfel:
– clădiri cu elemente decorative complexe – 600 lei/mp de faţadă neîntreţinută
– clădiri cu elemente decorative de complexitate medie – 500 lei/mp pe faţadă neîntreţinută
– clădiri cu elemente decorative simple – 350 lei/mp de faţadă neîntreţinută
Citiți principiile noastre de moderare aici!