În hotărâre este prevăzută procedura privind stabilirea condițiilor de impunere a supraimpozitării pentru terenurile neîngrijite cu front la drumurile publice modernizate.
[eadvert]
Măsura e valabilă din 2022. Conform criteriilor prevăzute de aparatul de lucru al primarului Ioan Gligor, la categoria terenurilor care vor fi impozitate se încadrează: terenuri în paragină necosite, terenuri acoperite de buruieni necosite, terenurile abandonate/ părăsite necosite, precum și terenurile insalubre pe care sunt abandonate deșeuri de construcții, gunoaie, cadavre de animale sau orice tip de depozitări necontrolate, teren infestat cu plante alergenice – ambrozie sau pelin. Se supraimpozitează și terenurile la care împrejmuirile sunt neîntreținute, nereparate, dacă e îndeplinit și unul dintre criteriile enumerate mai sus. Supraimpozitarea se face după ce se aplică proprietarului minimum trei sancțiuni contravenționale.
După identificarea terenului neîngrijit, proprietarul este somat pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea terenului. Proprietarul trebuie să efectueze lucrări de îngrijire în maximum 10 lucrătoare de când e înștiințat și trebuie să mențină terenul îngrijit.
Dacă e real ceea ce declară proprietarul, se face un proces verbal de conformitate. Dacă nu se fac lucrări de îngrijire, atunci se face notă finală de constatare, iar dacă pe parcurs nu se anunță efectuarea lucrărilor, se aplică supraimpozitarea automat.
„În situația în care primăria va fi nevoită să efectueze aceste lucrări, cheltuielile aferente acestor servicii vor fi facturate tot proprietarului terenului. Sigur că ne dorim să nu fim nevoiți să aplicăm aceste supraimpozitări, dar nici nu putem permite ca Oșorheiul să aibă terenuri cu ambrozie, buruieni, gunoaie, animale moarte, moloz”, spune primarul Ioan Gligor.
Trimite articolul
X,,Aparatul de lucru al primarului Ioan Gligor” ar trebui să iasă pe teren și să aplice măsurile just, după verificări riguroase și prin sancționarea adevăraților vinovați. Practica primăriei Oșorhei este să utilizeze procedura cea mai convenabilă angajaților instituție, dar care nu este și corectă : au în evidență proprietarii care de regulă sunt de bună credință, sunt înscriși la impozit, îi sancționează și aplică împotriva lor măsuri de conformitate, cu toate că nu sunt vinovați.
Pe terenul lor au depozitat resturi, moloz, gunoaie și cadavre alte persoane (de regulă țigani), care văzând măsurile sunt încurajate să procedeze la fel, iar oameni nevinovați suferă din cauza comodității și abuzurilor unor funcționari care în teorie ar trebui să fie în slujba cetățenilor, și nu invers.
Criteriile privind sancționarea de care se vorbește în articol sunt formale și praf în ochi. Sunt cunoscute abuzurile la care recurg angajații primăriei : niciodată nu sunt sancționați prietenii angajaților, cetățenii fără relații la primărie – sancționați la maxim.
Mie îmi este foarte clar că se urmărește supraimpozitarea de 500 % doar pentru a crește venitul la bugetul primăriei și nu rezolvarea problemelor, că vor fi victime oameni simpli, iar oamenii primarului, țiganii și afaceriștii de terenuri nu vor fi deranjați.