Neglijența și mizeria costă. Acesta ar fi, în puține cuvinte, înțelesul demersului pe care l-au anunțat ieri, în conferință de presă, prefectul Dumitru Țiplea, Ilie Bolojan – președintele Consiliului Județean Bihor și vicele Mircea Mălan. Protocolul are durata de doi ani, după care inițiatorii se așteaptă ca bihorenii să fi intrat deja într-o altă logică în privința gestionării deșeurilor din gospodării și de pe domeniul public.
Părțile semnatare ale protocolului sunt Prefectura, Consiliul Județean, AD Ecolect Group, Garda de Mediu și Inspectoratul Județean de Poliție.
[eadvert]
Dacă scopul este simplu – în doi ani Bihorul să fie un județ curat, obiectivele și mijloacele de atingere a scopului sunt multiple: colectarea selectivă a deșeurilor în tot județul să fie funcțională în martie 2021, ecologizarea cursurilor de apă și a marginilor drumurilor, identificarea și anularea depozitelor ilegale de gunoi și menținerea curățeniei prin investiții în infrastructură dublate de aplicarea de amezi spectaculoase.
În opinia președintelui Bolojan sunt trei condiții pentru curățenia în Bihor. Prima este să se implementeze sistemul de colectare a gunoiului din fiecare gospodărie, ca urmare a licitațiilor derulate anii trecuți. Responsabilitatea cade în sarcina Ecolect, coordonată de vicele Mălan.
A doua condiție ar fi existența unei infrastructuri corespunzătoare – puncte de colectare și stații de sortare funcționale plus containere de închiriat pentru deșeurile rezultate în afara activităților cotidiene din gospodării. Pentru acestea, finanțarea va veni din bani europeni, anticipează președintele CJ. A treia condiție este asumarea de reguli și responsabilități, atât din partea instituțiilor și operatorilor cât și din partea bihorenilor.
Bolojan a mai spus că CJ pregătește proiectele pentru etapa a II-a a finanțării sistemului de management integrat al deșeurilor. „Ne propunem să accesăm o finanțare de până la 40 milioane de euro prin Programul național de redresare și reziliență. Lucrăm acum la planul judetean de gestionare a deșeurilor, care trebuie să cuprindă toate investițiile necesare”, a declarat el. La finalul anului viitor ar urma să aibă loc primele licitații din acest pachet.
La rândul său, prefectul Țiplea a spus că Prefectura a început deja de anul trecut acțiuni în cascadă referitoare la salubrizarea județului. „Mă bucur că se alătură efortului nostru și Consiliul Județean. Fără Consiliul Județean stăneam într-un picior”, a spus prefectul referindu-se la atribuțiile limitate pe care le are instituția sa.
Deșeuri… în aer
Vicepreședintele Mălan, coordonatorul Ecolect a admis că sistemul județean de colectare a gunoiului nu acoperă mai multe categorii de deșeuri, care nu au fost prinse în contractele de delegare.
„Din a doua jumătate a lunii octombrie, operatorii de salubrizare au început încheierea contractelor cu persoanele fizice și persoanele juridice și suntem azi la aproape 90% din contractele care vor trebui, în final, încheiate. Procesul e anevoios pentru că se derulează în paralel cu pregătirea activității”, spune el.
Contractele cu operatorii nu cuprind mai multe categorii de deșeuri, unele dintre ele abandonate cu predilecție în depozite ilegale: deșeurile din contrucții, cauciucurile uzate, deșeurile de mari dimensiuni precum mobilele. Pentru acestea, acum nu este nicio soluție de colectare.
Ceea ce propune Mălan pentru viitorul imediat: amenajarea de depozite după modelul celor din Oradea, unde cetățenii pot depune gratis aceste materiale.
Regulament în dezbatere
În acest context, Bolojan a anunțat că e în dezbatere publică un regulament pentru menținerea curățeniei în județ.
Una dintre măsuri este obligativitatea de a cosi și curăța acostamenele drumurilor publice de cel puțin trei ori pe an. La finalul lunii decembrie expiră dezbaterea și materialul intră în Consiliul Județean la vot, a mai spus el.
După modelul suprataxărilor impuse în mandatele de primar, Bolojan propune supraimpozitarea terenurilor necultivate și neîngrijite de ani de zile.
Regulamentul mai conține referiri și la „punerea la muncă a beneficiarilor de ajutor social”.
Prefectul Țiplea a estimat la în jur de 1000 numărul bihorenilor care s-ar califica pentru a presta orele de muncă în folosul comunității prevăzute de Legea Venitului Minim Garantat, din peste 2000 de adulți care primesc, în prezent, bani în baza acestei legi.
Țiplea zice că e în pregătire un plan de bătaie și cu APIA, care are atribuții în distribuirea subvențiilor pentru terenurile cultivate, opinia fiind că „ar trebui să facă plăți doar pentru terenuri curate”: „o bună parte din terenuri dau în drumuri județene, persoanele care nu curăță terenurile spre drumuri să nu primească subvenția”.
Din cei aproximativ 3000 km de drum existenți în județ – 496 km DN, 965 km DJ și 1.516 km DC, mulți sunt situați lângă terenuri agricole, ca atare, consideră prefectul, pică în sarcina deținătorilor să facă igienizările și cosirile. Similar, pe acostamentele cu pădure, e treaba Romsilva să facă salubrizarea.
„După aprobarea în Consiliul Județean vom achiziționa camere video cu infraroșu, mașinile care aruncă gunoi vor fi filmate și înregistrările vor merge la Inspectoratul de Poliție și la Garda de Mediu care va confisca mașinile. Dacă cele două instituții vor face ce trebuie, nu își vor mai permite mulți să arunce gunoi în locuri nepermise”, consideră Bolojan.
Salubrizare în zonele turistice
Mălan a mai observat că nu există soluție funcțională pentru salubrizarea zonelor turistice ale Bihorului și „toate apele cristaline sunt contaminate cu deșeuri”.
În acest context, e „clasic” conflictul dintre turismul nereglemetat din Glăvoi, altfel zonă protejată din perimetrul Parcului Natural Apuseni, noncombatul sau chiar complicitatea autorităților locale cu distrugătorii și intenția de a amenaja facilități de turism, în condițiile în care infrastructura pentru utilități e zero.
Zilele trecute, în urma unei vizite în teren însoțit de primarii comunelor cu interese în Glavoi – Padiș, Mălan a anunțat că se va asfalta drumul până-n Glăvoi și că se vor construi WC-uri și dușuri în platou pentru cei 2-3000 de turiști care vin anual în camping și care își fac nevoile în pădurile din vecinătate.
Totuși, din cauza captărilor ilegale ale pâraielor din platou, apa drenată în Cetățile Ponorului a ajuns la un grad de poluare fără precedent, chiar în absența unor facilități de igienă personală.
Mălan zice că, în problema apelor reziduale, se poate opta pentru sisteme golite cu vidanje sau chiar amenajarea unei stații de epurare. El spune că a trimis proictanții să caute ce soluții se aplică în perimetre similare din țările nordice, Germania sau Austria. O altă intervenție majoră în platou este amenajarea unei parcări de câteva sute de locuri, înainte de Glăvoi, pe terenul ocupat acum de o stână.
În problema construcțiilor fără autorizație, improvizații care sluțesc locul, apărute cu bunăvoința primarilor din zonă, Mălan s-a ferit să spună că CJ le va pune la pământ fără ezitare. A preferat să spună că planul viitor de amenajare a platoului va conține și locații pentru localuri: „să construim prin proiect viitoarele restaurante care să fie ca și cum ar fi crescut acolo”.
Trimite articolul
XAcestea masuri vor face ca judetul Bihor sa fie mai curat si era si cazul sa se intample asta. Poate invata ceva si Mang din asta. Din pacate avem o gramada de pomanagii si fripturisti care voteaza PSD-ul.
-
Sunt curios daca “aceste masuri” vor face sa creasca si salariile din BH, care sunt la coada clasamantului. Vom vedea in 4 ani. Eu sunt 1000% ca nu. Peste 4 ani, vom auzi din nou celebrul deja “nu e vina lui”.
-
Si sunt curios tu cum ai mari salariile in domeniul privat? Nu e prima retorica pe care o intalnesc cu marirea salariilor. Atat timp cat accepti salariul pe care ti-l ofera angajatorul e fix problema ta ca nu negociezi.
Ar mai fi competentele si seriozitatea angajatului. Si pe langa astea ar trebui formate sindicate serioase.
Asadar in concluzie ce treaba are Primaria Oradea si CJ, indiferent cine le conduce cu marirea salariilor? Ele nu negocieaza salariile angajatilor firmelor private. Nici nu poate cere contra scutirii de taxe agentilor privati marirea salariilor. Ar fi aberant. Ne-am intoarce in comunism.-
Prin atragerea de investitori seriosi, nu a unor firme de doi bani care platesc doar salariul minim.
Chelul nu stie decat sa creaca taxele, sa scumpeasca tot de la an la an, si cam atat. Eu unul ma bucur enorm ca prostii l-au votat, o sa vada pe pielea lor ce minunat e individul. Aici nu vorbim de supraimpozitarea celor cu venituri mari, nu, vorbim de biruri aplicate celor amarati. El o sa isi acorde siesi din nou sporuri (asa cum a facut la pmo) si il va durea in cot de cei pe care ii jecmaneste. Dar tot se va gasi unul care sa il taxeze si pe el. -
anonim are dreptate. Care sunt parghiile care tin de institutiile manage-uite de catre Bolojan si Tiplea care pot duce la marirea salariilor in privat? … definestele, daca sunt reale cred ca vor fi luate in considerare de cei 2; dar ai aruncat porumbelul doar sa fie aruncat. Din ce se vede, cei 2 au facut si cred ca vor face tot ce tin de ei. Daca nu vor fi taxati de bihoreni, asa cum este normal.
-
-
-
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) a început să fie încropit ca proiect pe județul Bihor în anul 2007. Unde era Bolojan la acea vreme? Îi purta mapa de semnături lui Tăriceanu și atât. Măsurile dedpre care e vorba sunt prevăzute în programul licitat de operatorii RER și AVE în principal. Din 2018 deja …
Social scoringul există și autocenzura există și autocenzura duce, în timp, la negare, aplatizare, teraformare.
Nu spun nimic pentru că nu văd nimic, îți spui.
Și în curând nu o să mai vezi.
O să fii orb.
Și nimeni din jur nu o să-ți spună că ești orb atunci când te va vedea lovindu-te de mobile.
O să îți spună că pâcla asta alburie care-ți acoperă pupila te prinde bine, se potrivește chiar și cu bulinele de pe rochiță.
Orb la orb nu-și scoate ochii.
-
Faci confuzie.
-
E bună treaba ce vor să facă cu apele reziduale, colectarea gunoiului etc…
Dar cetățenii trebuie să fie cu ochii pe ei, că de aia i-au votat.
Îi mai tragem de urechi, preventiv.
-
Domnul preşedinte, domnilor votaţi. Care este diferenţa!? Dai bani pentru ca primãria sã poatã plãti cu ei contract de prestaţie, cum a fãcut şi primãria Oradea, pe urmã sã vezi dacã şi cum a fãcut şi sã penalizezi în consecinţã.
Nu sã nu îi dai bani şi trebuie sã facã, bani cu ce?
Nu înteleg de ce este nevoie de incheierea unui protocol pentru a-ti duce la indeplinire sarcinile pentru care de fapt esti platit?!?!?!? Daca salariile nu i_au motivált sa-si faca treaba, cum va reusi un protocol sa-i stimuleze.
Si cum respectarea regulilor depinde un mare masura de educatie sansele sznt putini, msi ales ca guvernul nu are nevoie de oameni educati.
Marele proiect ecologic de anu trecut a esuat. De atunci zilnic vine o masina rer in cartier, dar saptamanal e mai mare vraiste la “insulele ecologice” Boschetarii deschid fara probleme sistemele electromagnetice alimentate solar.Adica bani aruncati. Asociatiile nu se ocupa deloc, multinationalele nu platesc nimic pentru colectarea deseurilor. Bolo dupa ce a dovedit ca nu se pricepe la constructii vrea sa se ocupe de probleme pe care nici UE nu le rezolva. Succes. Pacat ca experimentele se fac pe banul public. Bucurativa de votul democratic.
90% din contracte încheiate, zice Mălan. E clar că-i dus cu pluta vicele, din moment ce în 50% din rural nu s-au repartizat nici măcar sacii … că nu sunt încă definitivate programele pe comune !?!
Pe noi ne pune sa platim o gramada de bani, sa colectam selectiv, iar la doua case mai incolo o familie de vreo 30 de tigani n-au nici macar un tomberon, au in schimb un munte de gunoaie in gradina la care le tot dau foc. Degeaba le faci reclamatie, nimeni nu ia nici o masura.