Se anunţă o dezbatere publică aprinsă, miercuri de la ora 17:00, a Planului de eficientizare a termiei. Aceasta fiindcă pe lângă problematicile deja mediatizate privind serviciile prestate de CET şi Transgex, edilii includ în proiect şi o „taxă speciale de poluare”. Taxa ar viza orădenii neracordaţi la reţeaua de distribuţie a energiei termice ori a gazelor naturale, deşi au conductă de la CET sau Distrigaz lângă locuinţă. Proiectul postat joi pe www.oradea.ro mai prevede că supra-taxa va depăşi „valoarea de piaţă a certificatelor de CO2 tranzacţionate prin bursă”.
Acest nou tip de taxă ecologică impusă fără acordarea unui termen de conformare ar nemulţumiţi îndeosebi orădenii care se încălzesc cu electricitate ori cu sisteme subvenţionate de Ministerul Mediului prin programul „Casa Verde”, sau au cazane pe lemn în termenul de garanţie. „Dacă e vorba de CET, mai înţeleg. Chit că şi CET are răgaz de conformare pentru normele de mediu. Dar cred că e ilegal să mi se impună, printr-un un soi de bir, să contractez o companie privată de gaz. Mai ales că şi Primăriei îi e frică de preţul gazului, căci de aceea şi vrea să îl atenueze pe seama orădenilor ce au încălzire termală”, ne-a scris un orădean.
„Se impun clarificări la proiect. În primul rând, supra-taxa ecologică vizează zonele de blocuri”, ne-a asigurat ieri primarul Ilie Bolojan.
Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea va găzdui miercuri de la ora 17:00 dezbaterea publică pe marginea temei: Impactul măsurilor de eficientizare a sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Oradea în contextul proiectului finanțat din fonduri structurale „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.
Proiectul propus de Primăria Oradea şi SC Electrocentrale (CET) a fost postat deja de joi pe site-ul www.oradea.ro. Iar forma sa actuală a nedumerit mai mulţi orădeni care ne-au trimis sesizări prin e-mail, la adresa: redactia@informmedia.ro
Numitorul comun al sesizărilor privesc capitolul III: Zonele unitare de încălzire în municipiul Oradea, mai exact punctul 5 al acestuia.
Cităm: „Începând de la data la care există posibilitatea racordării consumatorilor la reţeaua de distribuţie a energiei termice sau la reţeaua de alimentare cu gaze naturale, consumatorii care nu se racordează la reţeaua de distribuţie a energiei termice sau la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, vor achita o taxă specială de poluare, stabilită prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Oradea, care nu poate fi mai mică decât valoarea de piaţă, comunicată oficial, a certificatelor de CO2 care se tranzacţionează pe piaţa bursier”.
Practic e vorba de certificate CO2 de emisii de gaze poluante în atmosferă, dar nu se precizează de câte astfel de certificate ar fi vorba ca şi contravaloare a taxei.
În forma actuală a proiectului, supra-taxa vizează toţi orădenii care se încălzesc cu energie electrică, pompe de căldură sau cazane pe lemn sau alţi combustibili, având însă posibilitatea de a se racorda la CET ori Distrigaz.
Cititor nedumerit
„Dacă e vorba de CET, mai înţeleg. Chit că şi CET are răgaz de conformare pentru normele de mediu. (…) Eu mi-am cumpărat un cazan pe lemne, pe care Primăria nu mi l-a subvenţionat cu nimic. Iar acum mă trezesc că vrea să mă taxeze suplimentar. Dar îmi plăteşte CET despăgubire pentru funinginea pe care am inhalat-o luna trecută? Distrigaz a introdus reţele de gaz abia de curând pe strada Bradului, aşa că nici dacă vroiam nu puteam să mă racordez. În curând voi fi taxat deşi cazanul de lemn încă e în garanţie. Şi când l-am cumpărat nu m-a avertizat nimeni că mă paşte o taxă pentru arderea pe lemn. Cred că Oradea ar fi primul oraş din ţară în care să fii taxat dacă nu alegi să te încălzeşti cu gaz în loc de lemn”, ne-a scris un cititor.
Iar altul ne-a întrebat cum e posibil să îi fie impusă o taxă ecologică deşi şi-a achiziţionat un sistem de încălzire prin programul ecologic „Casa Verde”, derulat de Ministerul Mediului.
Primarul revine
Solicitat să facă precizări pe seama problemelor de mai sus, primarul Oradiei ne-a asigurat că proiectul este într-o formă incipientă.
„Proiectul a fost suspus dezbaterii publice tocmai pentru a fi îmbunătăţit. Dar vă pot asigura deja că nu vor fi afectaţi de această taxă orădenii care se încălzesc cu surse nepoluante, fie curent electric sau sisteme gen «Casa Verde». Dealtfel, supra-taxa ecologică vizează în primul rând zonele compacte de blocuri. Sperăm că forma finală, corectată, să fie adoptată în şedinţa Consiliului Local din 28 martie”, ne-a declarat ieri primarul Ilie Bolojan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!