Un proiect de hotărâre cu modificări semnificative va intra pe masa consilierilor locali săptămâna viitoare. Rolul decisiv în stabilirea destinaţiei terenurilor va reveni, astfel, Planului Urbanistic General (PUG) şi nu registrului agricol care, apreciază edilii, s-a dovedit inutil şi în totală neconcordanţă cu realitatea. Între timp, Primăria a pornit un soi de prigoană a topografilor.
Planuri false, declaraţii pe măsură
Una dintre ţintele declarate ale campaniei de revizuire a impozitării pornită în ianuarie, sunt proprietarii de construcţii plasate pe terenuri generoase, amenajate ca şi curţi dar declarate la Primărie ca teren arabil. Un rol decisiv în acest aranjament îl au topografii, susţine primarul Bolojan, cei care întocmesc lucrările în baza cărora se face înscrierea terenurilor în registrul agricol. Primarul îi acuză că au produs documente false pentru clienţii lor – incluzând la categoria „teren agricol” inclusiv curţi luxoase cu piscine, astfel încât aceştia să plătească mai puţin impozit pe terenuri. „Toţi topografii prinşi că au făcut schiţe ce nu corespund realităţii -dovezi clare de fals, îi vom notifica la Cadastru iar pasul următor ar trebui să fie aplicarea legii, adică să li se ia autorizaţia”, propune primarul.
Subalternii săi din Direcţia Economică au furnizat mai multe exemple, fotografii după ortoplanuri, majoritatea reprezentând vile din zone rezidenţiale încadrate de curţi largi, unele luxoase, dar declarate ca terenuri agricole.
În această situaţie se află cam 1.000 dintre cei 5.600 de orădeni afectaţi de reaşezarea impozitelor, susţin edilii. „56% din terenul Oradiei este în intravilan, conform declaraţiilor de impunere. De ce? Se fuge de impozite! Un teren arabil este de 30 de ori mai ieftin ca un teren de construit”, crede edilul.
PUG-ul dictează!
Proiectul care va ajunge pe masa consilierilor locali la acest final de lună introduce un criteriu nou în determinarea categoriei unei parcele – Planul Urbanistic General (PUG).
Astfel, fiecare dintre cei 5.600 de orădeni care au primit în ianuarie notificări de impunere va trebui să facă un drum la Primărie ca să contribuie la corelarea datelor din declaraţiile depuse, cu realitatea existentă pe teren şi cu documentaţiile de urbanism. „Toţi proprietarii de terenuri care le au declarate altfel decât „curţi construcţii” vor trebui să prezinte un minim set de acte pentru identificarea parcelelor – un extras CF, nu neapărat actualizat şi orice acte relevante pentru terenurile respective. Cu ajutorul acestora, în baza unei cereri tip, instituţia Arhitectului Şef va elibera o adeverinţă care să ateste regimul de construibilitate a parcelelor deţinute”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie. Conform acestuia, sunt afectaţi toţi cei care au imobile dar şi aceia care, indiferent că au construit sau nu, au cerut o autorizaţie de construcţie pentru un teren sau parcela le este cuprinsă într-un plan urbanistic cu destinaţia de construire”, precizează directorul Florea. Sunt scutiţi de modificarea încadrării terenului cei care se află în posesia unui teren fără construcţie şi care n-a făcut niciodată obiectul vreunui document de urbanism pentru construcţie. „În momentul în care ai o livadă pe deal, fără construcţii, nu eşti afectat de modificarea impozitului”, exemplifică Bolojan.
În baza cererilor depuse de orădenii puşi pe drumuri se vor reface cadastrul agricol şi baza de impozitare a terenurilor. „Va fi momentul zero al registrului agricol. În câteva luni se va actualiza pe baza documentaţiilor de la Urbanism”, spune Florea.
Primarul îşi cere scuze pentru discomfortul provocat orădenilor obligaţi să-şi facă program obligatoriu la Primărie ca să-şi lămurească situaţia terenurilor. Părerile sale de rău sunt, însă, urmate de avertismentul că aceia care nu îşi actualizează situaţia urmează să fie încrişi cu toată suprafaţa deşinută în cea mai scumpă categorie. Mai mult, cei prinşi cu minciuna şi după această revizuire, se pot aştepta la impunerea noului impozit pe ultimii cinci ani.
Termenul până la care ar trebui să se termine revizuirea întregii situaţii este 31 iulie, iar termenul de aplicare al bonificaţiei pentru plata integrală a impozitului este 30 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!