Şi uzând de calitatea sa de preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor, şi-a formulat propunerea sub forma unui proiect de amendare a codului fiscal, promovat în numele organizaţiei.
Iniţiativa a primit acordul verbal din partea şefului guvernului marţea trecută. Asociaţia Municipiilor şi-a ţinut şedinţa la Craiova, concomitent cu şedinţa Consiliului Naţional al PSD, ocazie cu care în Bănie s-a aflat şi primul ministru Victor Ponta.
„Pe baza discuțiilor de marţi s-a făcut o propunere pe care Ministerul de Finanțe și primul ministru au acceptat-o, și anume ca în codul fiscal să fie permisă suprataxarea clădirilor neîngrijite și abandonate. Această propunere are ca scop să-i determine pe actualii proprietari fie să repare aceste clădiri, fie să le întrețină ori să le introducă în circuitul juridic, să le vândă, astfel încât orașele să nu arate neîngrijite”, se arată într-un comunicat de presă.
„E o propunere care nu urmăreşte să aducă bani la bugetul local”, precizează primarul Ilie Bolojan, enumerând exemple: „platforma de la Alumina începe să arate aşa cum ar trebui să arate dar peste drum e o nenorocire acolo. Avem apoi fosta platformă de la Înfrăţirea, Avântul e în ruine de ani de zile”.
„Este un instrument care ne-ar permite să realizăm într-o formă accelerată ce trebuie în oraşele noastre. Acum, aceste platforme sunt nişte pete albe. Am blocat extinderea intravilanului pentru că avem câteva sute de hectare în intravilan, abandonate. Este anormal să ducem utilităţile până la graniţa cu Paleul, Nojoridul, în timp ce în Oradea avem hectare care ar putea fi folosite”, justifică Bolojan.
Idea e binevenită într-o ţară în fiecare oraş afişează efectele industrializării comuniste dar fără o clară definiri a termenilor „neîngrijite” şi „abandonate”, supraimpozitarea s-ar putea face în funcţie de părerea subiectivă a primarilor şi angajaţilor primăriilor.
Legea Udrea, neaplicabilă
În acelaşi cadru al discuţiilor de la Craiova s-a pus în discuţie şi Legea 153 din 2011. Aşa numita Lege Udrea creează un cadru bun pentru reabilitarea fațadelor dar nu este pusă în aplicare de guvern – nu sunt finalizate procedurile pentru ca proprietarii de clădiri să poată contracta credite subvenționate de stat pentru reabilitarea imobilelor.
„Conform experienței avute, municipiul Oradea a cerut Guvernului să creeze cadrul legal, Ministerul de Finanțe și Fondul Român de Garantare a creditelor să selecteze băncile, Ministerul Dezvoltării să întocmească regulamentul pe care aceste bănci selectate să-l folosească, ca să acorde credite persoanelor care doresc să-şi reabiliteze clădirile din centrul istoric”, se mai arată în comunicatul de presă.
În prezent, la Oradea cel puţin, singura formă de creditare specială pentru reabilitarea faţadelor o acordă Primăria, pe o perioadă de cinci ani, fără dobândă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!