Banii necesari investiţiei- 5000 de euro au fost obţinuţi prin proiectul Ca Sarea-n sănătate, în cadrul Programului Ţara lui Andrei. Alţii 6000 de euro au fost asiguraţi de Primăria Suplacu de Barcău. Salina a fost construită de Echipa Albastră din comună, câștigătoare a competiţiei “Şcoala lui Andrei”. O echipă de copii de clasa a VII-a şi a VIII-a care a fost responsabilă cu organizarea evenimentului de inaugurare şi promovarea salinei.
Cum a pus Echipa Albastră Suplacu de Barcău pe harta salinelor din România ? Conform site-ului ţaraluiandrei, medicul Purcar Petruş Manuela, mama unuia dintre copii, i-a ajutat să pună pe hârtie beneficiile salinei, să facă materiale de promovare. Copiii au primit un sprijin extrem de important din partea celorlalte echipe pe care le-au întâlnit în Tabăra din Ţara lui Andrei. Ştefan Şchiopu, profesorul coordonator al echipei Galbene din Ludeşti, sat Teleşti, a fost prezent la inaugurare, iar toată echipa Verde din Craiova va vizita salina în primăvară.
Ca sarea-n sănătate
Ştiţi povestea cu sarea-n bucate a lui Ispirescu? Se pare că sarea e bună nu numai în mâncare, ci şi pentru sănătate.
Ideea deschiderii unei saline în comună a venit dintr-o sesiune de brainstorming cu copii, sesiune în care unul dintre ei a menţionat o salină. Medicul de familie din comună observase deja că din ce în ce mai mulţi copii şi adulţi au probleme respiratorii. Mai ales în sezonul rece, când cu toţii răcim mai des. Curele de salină ajută, pot calma astmul bronşic, vindeca sinuzitele şi sunt recomandate şi în tratamentul rinitelor alergice. Astfel, Doctoriii comunităţii, alias Echipa Albastră formată din 22 de elevi din Suplacu de Barcău, coordonată de Olimpia Dragoş, psiholog pedagog, şi domnişoara Livia Pop, profesoara de limba română, au vrut să găsească soluţia atât pentru sănătatea celor din comună, cât şi pentru timpul liber al copiilor care merg la grădiniţa şi şcoala din localitate. Au scris un proiect pentru instalarea unei saline artificiale în subsolul de 30 mp al grădiniţei. Nu mai făcuseră vreodată asta, însă şi-au făcut curaj – l-au înscris în competiţia Şcoala lui Andrei, competiţie organizată de 5 ani de OMV Petrom. Au ajuns în finala şi de acolo s-a schimbat totul. Cine sunt beneficiarii proiectului? „Adulţii care suferă de astm sau copii cu probleme respiratorii pot găsi un remediu pentru suferinţa lor în salina artificială din comuna Suplacu de Barcău. Pe lângă faptul că se pot trata de diverse afecţiuni respiratorii, adulţii pot găsi aici şi un remediu asupra plictiselii pentru că timp de două ore cât durează tratamentul se pot uita la televizor sau pot juca table şi şah. Din datele statistice obţinute de la medicul de familie, 10% din populaţia comunei, aproximativ 500 sunt bolnavi cronici cu astm bronsic şi bronşită cronică, iar din rândul elevilor aproximativ 300 de elevi au probleme acute ale sistemului respirator. Pe o rază de 50 km din jurul comunei nu există o astfel de modalitate de tratament, putând astfel să aducem un plus de imagine comunitătii precum şi crearea unui loc de muncă ”, susţin iniţiatorii proiectului.
Membrii echipei alături de cei doi iniţiatori ai proiectului: Primăria comunei Suplacu de Barcau reprezentată de primarul Tivadar Nicolae care de fiecare dată răspunde afirmativ cerinţelor sociale din cumunitate, Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor Proedudcaţie – GRI Suplacu de Barcău reprezentată de doamna Orban Ilona, cu experienţă în implementarea proiectelor şi capacitate de mobilizare a cetăţenilor, medicul de familie dr. Purcar Ioan, un susţinător activ al comunităţii locale.
Cum ajungi la salină şi ce poţi face acolo? O găseşti pe Strada Ciocârliei -1, au program de luni până vineri între orele 10 şi 18, sâmbăta între orele 10 şi 16. Programul e intens, au deja în plan să organizeze, alături de alţi parteneri din localitate, cursuri de limba engleză, de nutriţie, de educaţie emoţională, dedicate celor mici. Timp de o oră aceştia vor putea nu doar să viziteze o salină, ci şi să înveţe ceva nou.Proiectul răspunde rezolvării problemei sociale. „O cură de 10 şedinţe cu aer salin are un efect terapeutic asupra copiilor şi adulţilor care răcesc mai des în sezonul rece, gasind astfel o soluţie pentru remedierea problemelor de sănătate. Din veniturile obţinute ne propunem să asigurăm uniformele şcolare pentru elevii rromi fără posibiliăţi financiare din şcoala noastră ”, e calculul făcut de iniţiatori.
Încăperea a fost dotată cu un sistem de ventilaţie performant care scoate aerul şi îl improspătează, dar şi cu dezumificatoare pentru ca sarea să-şi păstreze eficienţa maximă pentru tratamente. „Prima şi cea mai importantă regulă este aceea de a înţelege că nu este de-ajuns să căptuşeşti o încăpere cu sare ca să o numeşti salină artificială. «Aurul alb » folosit în acest scop trebuie să se comporte la fel ca în mediul lui natural, ca un organism viu, respectiv să poată „respira” şi să îşi păstreze neschimbată compoziţia. De aceea, pentru recondiţionarea spaţiului a fost nevoie de reabilitatea instalaţiei electrice, montarea unei uşi şi pregătirea pereţilor pentru montarea blocurilor de sare ”, spun iniţiatorii proiectului. Încheierea de parteneriate cu medicul din comună este un alt pilon pe care se bazează succesul proiectului. Echipa câştigătoare mizează pe un impact pe termen lung în virtutea faptului că salinele terapeutice sunt recomandate în afecţiuni ale sistemului respirator, răceli sezoniere, dermatite alergice, psoriazis, alergii cu simptome respiratorii, astm bronşic, tulburări de metabolism, anxietate, dar şi în disfuncţiile tiroidiene. „Curele saline duc, de asemenea la îmbunătăţirea tonusului general şi împiedică dezvoltarea infecţiilor. Astfel salina noastră va oferi cure de sănătate ”, susţin membrii echipei „Doctorii comunităţii”.
Echipa „Doctorii comunităţii ”:
-Tăut Raluca Mihaela
– Vaţlavic Mirabela Maria ,
– Matei Flavia Maria
-Ghiulai Camelia Georgiana
– Alexan Bogdan Mihai
-Cozma Teodora Maria
-Mintaş Alex Andrei
– Ghiman Carla
-Bruchental Robert Ionuţ
– Moisa Denisa Alexandra
– Pătălău Titus
-Caraba Mia
– Bandic Ştefania
– Diosadi Eduard
– Bede Anabela Denisa
– Petre Ştefan
– Suciu Mureşan Mădălina
-Popovici Doru Silviu
– Paşkui Paul Gheorghe
-Hosu Denisa
– Mihalcsak Marian
– Buboi Alin
Citiți principiile noastre de moderare aici!