Cu o zi înainte de concertul pe care îl va susţine împreună cu Pasărea Colibri, miercuri seară, în sala Filarmonicii (ora 20), muzicianul Dan Andrei Aldea a fost distins de Primăria Oradea cu o diplomă de excelenţă, înmânată marti de viceprimarul Ovidiu Mureşan. Stabilit de zeci de ani în Germania, Aldea revine în România, tocmai la Oradea, cu un concert pe care mulţi fani de-ai săi nu credeau că îl vor mai apuca. Auto-intitulat „guru” al fostei formaţii Sfinx, Dan Aldea va urca pe scenă alături de prietenii săi Baniciu, Vintilă, Cnejevici şi Teo Boar după 33 de ani de lipsă de pe scena muzicală românească.
Marti, într-o conferinţă de presă, Dan Aldea a arătat de ce a ales Oradea pentru „come-back”-ul său muzical în România. O revenire care rămâne de văzut dacă va fi concretizată cu concerte şi prin alte părţi. „Sunt în Oradea şi nu în Bucureşti, unde se aştepta toată lumea, deoarece familia soţiei mele e în Oradea şi sunt, practic, ca acasă. Mai e adevărat că sunt în inimă ca acasă deoarece familia dinspre mama mea se trage din zona Salonta, Tinca, lângă Oradea. Deci mă simt şi cu sufletul puţin acasă. Oraşul Oradea m-a impresionat foarte plăcut”, a transmis Aldea, adăugând că a bătut oraşul la pas de două săptămâni încoace şi se simte foarte bine între orădeni.
Stabilit în Germania, Dan Andrei Aldea va cânta din nou în România după 33 de ani. Şi nu oriunde, ci la Oradea. Fost absolvent de vioară, cu un talent fantastic la acest instrument, după cum singur spune, fostul lider al trupei Sfinx îşi face revenirea chiar în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat. O coincidenţă fericită? Să sperăm că da. „Este un spectacol special datorită lui Aldea. Publicul va fi într-un număr extraordinar de mare, spre să ne răsplătească cu aplauze pe care bineînţeles că le merităm”, afirmă şugubăţ Mircea Baniciu.
Mircea Vintilă plusează: „Cu Aldea şi cu Sterian am fost împreună în foare multe turnee, acum 35 de ani. Îl consider cel mai mare muzician român. În 73 – 74, am lucrat la un album, „Crezul meu”. Piesele lucrate împreună sunt valoroase, fiind difuzate şi acum. Vom fi împreună aşa cum am fost de multe ori, aşa cum fost cu ani în urmă”. Nici Vlady Cnejevici nu se lasă mai prejos, afirmând despre Aldea că îl consideră „cel mai mare muzician român”. Mai tânărul Teo Boar se simte onorat. „Am fost fanul formaţiei Sfinx şi nu am visat niciodată să cânt pe aceeaşi scenă cu Dan Aldea. M-aş bucura să se repete în aceeaşi formă. Toate oraşele să îl vadă pe Dan Aldea, un artist aşa de mare…”, visează cu ochii deschişi cel mai tânăr membru al trupei Pasărea Colibri, despre care Aldea a avut cuvinte de apreciere.
Nu mai crede în Sfinx
Aldea s-a arătat refractar în a „învia” trupa Sfinx, fie şi pentru un singur concert: „Nu exclud, dar eu consider că muzica trupei Sfinx a însemnat foarte mult pentru publicul de atunci. Mie nu îmi plac supele reîncălzite şi nu ar avea niciun sens muzical pentru mine. Eu trăiesc acum”. Deşi afirmă că încă nu şi-a definitivat repertoriul pentru deseară, Aldea dă câteva piese: „Voi cânta din vechile piese ale Sfinx – „Om bun”, poate că o să cânt „Brad bătrân”, „Din nou acasă”. Nu ştiu, vom mai vedea”.
Un om care şi-a adus un aport însemnat la apariţia lui Aldea în Oradea este impresarul Florin Budeu, arată artistul. „De ani de zile Florin Budeu trece prin Munchen şi mă întreabă „nu vii să cânţi? Hai să cânţi”. Sunt onorat să fi acceptat invitaţia municipalităţii din Oradea”, afirmă fostul Sfinx, precizând că în ultimele săptămâni a bătut oraşul la pas.
„You Really Got Me”!
Dan Aldea a istorisit şi cum s-a apucat de chitară, deşi era foarte talentat la vioară: în armată, chiar în creierii munţilor, după ce a ascultat la Radio Luxemburg piesa „You Really Got Me”, a celor de la The Kinks! „Am făcut-o brusc, din supărare. Eram elev la Liceul de Muzică din Bucureşti şi aveam în faţă o carieră asigurată de violonist. La 9 ani am fost dus să îi cânt lui Yehudi Menuhin”, depană amintiri Aldea, povestind cum a fugit din armată pentru a duce piesa „You Really Got Me” celor de la Sfinx, al coror membru nu era, încă. „Din cauza asta am făcut şase luni batalion disciplinar, în armată, în munţi. (Cei din Sfinx – n.r.) m-au ţinut numai datorită faptului că ştiam solo-ul din „You really got me”. Am pătruns la muzica asta oarecum brusc şi deodată. Am fugit de acasă, m-a găsit mama cu poliţia la mare, cântând cu trupa Sfinx”, povesteşte Dan Andrei Aldea, ţinând să spună cum a studiat ulterior chitara „ca la Conservator”. Artistul continuă: „Am repetat un an, zi şi noapte, cu pat în camera de repetiţii. Eu nu am studiat cum cântă chitaristul cutare, ci chitara ca la Conservator. Am studiat chitara serios. Nu am fost influenţat de ce cântă chitariştii vestici. Vroiam să cânt muzica pe care o aveam în cap. Care e avantajul? Studiezi ca la vioară, ca să ai bagajul de cunoştinţe, ca să poţi să exteriorizezi ce ai în cap tu, nu pe Hendrix şi să te trezeşti după atâţia ani că atâta ştii. Sigur însă că m-au influenţat muzical oameni din Jimi Hendrix sau Alan Holdsworth”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!