Primăria Oradea şi Inpectoratul de Poliţie Judeţean nu vor să le scape nimic din ce se întâmplă în spaţiul public. Cel puţin aceasta lasă să se înţeleagă înmulţirea camerelor video de supraveghere din oraş. Poliţia naţională şi Primăria (implicit Poliţia Locală) au un protocol ce presupune patrule mixte şi gestiunea comună a armamentului. Mai mult, inclusiv camerele video montate peste tot prin oraş, sunt supravegheate dintr-un dispecerat comun, amenajat la sediul Poliţiei municipiului Oradea, situat în Calea Aradului.
Miercuri, primarul Ilie Bolojan şi şeful IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, alături de viceprimarul Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Locale Oradea, comisarul-şef Alexandru Laza şi şeful Poliţiei mun. Oradea, comisarul-şef Ioan Lenghel au apărut laolaltă pentru a-şi prezenta colaborarea şi obiectivele. La unison, au asigurat că urmăresc sporirea gradului de siguranţă al cetăţeanului, dar şi o mai bună supraveghere a mobilierului stradal.
Primăria a finanţat suplimentarea camerelor video în oraş, astfel încât acestea să supravegheze toate zonele aglomerate din oraş. Iar achiziţia acestor „ochi” atotvăzători continuă. Investiţia este de miliarde.
106 „ochi” au fost deja montaţi. Urmează alte 54 de alte camere. Totul pentru siguranţă, asigură autorităţile.
Oraşul este deja împânzit cu camere video. Şi se are în vedere înmulţirea acestora. Totul în numele siguranţei cetăţeanului. Conducerea Primăriei şi a Polţiei Locale, împreună cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi-au evidenţiat colaborarea, ce se traduce prin patrule mixte Poliţie – Poliţia Locală şi chiar gestiunea comună a armamentului! Potrivit lui Alexandru Laza, şeful Poliţiei Locale, din octombrie încoace există patru patrule mixte, din care două acţionează pe timp de noapte. „După finalizarea cursurilor de perfecţionare a poliţiştilor locali, în aprilie, dorim să avem câte un asemenea echipaj în fiecare din cele opt sectoare ale Oradiei”, a anunţat Laza.
Miliarde băgate-n camere
Miercuri, chestorul-şef Liviu Popa şi primarul Ilie Bolojan au prezentat dispeceratul comun din care sunt supravegheate camerele video amplasate prin oraş. Dispeceratul este amplasat la sediul Poliţiei municipiului Oradea, situat în Calea Aradului şi este deservit atât de poliţişti, cât şi de poliţişti locali. Ieri, monitoarele erau supravegheate de două poliţiste şi o poliţistă locală.
Primăria a cumpărat deja 42 de camere video noi, profesionale, cu tot softul aferent. Costul lor: 270.000 lei, cu TVA inclus. 38 de bucăţi sunt fixe şi a costat 3.200 lei/bucata, iar 6 sunt rotative, la un cost de 11.600 lei. Camerele beneficiază de zoom optic mare şi comandă prin joystick. „Sunt camere de supraveghere profesionale. Se poate citi titlul unui ziar de la o distanţă de 200 de metri”, asigură viceprimarul Ovidiu Mureşan, subliniind asupra performanţei aparaturii achiziţionate pe bani grei.
Aceste camere au fost deja montate în zone precum intrările în municipiu, Centura, Piaţa Unirii, Piaţa Regele Ferdinand, în zona cimitirului Rullikowski, Podul Densuşianu sau Podul Sovata.
De la dispeceratul din Calea Aradului se monitorizează acum şi cele 64 de camere de supraveghere montate în perioada 2007 – 2010. Acestea au fost transferată la noul dispecerat din cele două dispecerate anterioare, situate la sediul IPJ Bihor, respectiv cel al Poliţiei Locale. Aceste camere, ce au costat 80.000 de lei, sunt montate în Gutemberg, Republicii, Pasajul Vulturul Negru, în zona Magazinului Crişul etc.
Pe lângă aceste camere, în cursul acestui an Primăria va mai cumpăra alte 54 de camere. Acestea sunt estimate la o valoare de 400.000 de lei noi şi vor fi montate în cartiere şi în parcările nou-amenajate. „E un efort financiar nu tocmai uşor, dar necesar”, crede „vicele” Mureşan.
Vor linişte şi siguranţă
Primarul a declarat că protocolul dintre Primărie şi Poliţie e benefic din mai multe perspective: siguranţa cetăţeanului, eficienţa în cheltuirea banului public, inclusiv prin economii la combustibil, o coordonare mai eficientă şi evitarea situaţiilor în care instituţiile fug de răspundere, plasând responsabilitatea una în cârca alteia. „Sper că prin acest protocol vom putea fi mai eficienţi, vom avea o capacitate mai bună de a acţiona pentru creşterea siguranţei cetăţeanului în municipiul Oradea”, transmite Ilie Bolojan, precizând că aceste camere video au fost amplasate „în zonele aglomerate, cu potenţial infracţional”… Cum sunt tot mai multe camere video amplasate şi beneficiind de colaborarea cu Poliţia naţională, Bolojan spune că va putea trimite mai mulţi poliţişti în teren. „Dorim să prevenim orice faptă cu caracter anti-social”, a spus şi chestiorul Liviu Popa, precupat, la rându-i, de „liniştea din oraş” şi de „siguranţa cetăţeanului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!