Controlul a început luni şi prima amendă, una record în Bihor, a fost încasată de comuna Budureasa. Edilii vor avea de plătit 100.000 de lei pentru depozitele ilegale de gunoi depistate în doline. Nu scapă de obligaţia de a trasporta deşeurilor jos din platou şi de-a le depozita la un centru specializat.
Cu o lună şi jumătate în urmă, edilii comunelor în cauză au primit de la Garda de Mediu Bihor sarcina să cureţe Padişul de „gunoaiele istorice” aruncate de ani de zile în dolinele din platou, din şes şi aiurea pe teritoriul Parcului Natural Apuseni. Aceştia s-au conformat parţial: au cărat jos o cantitate infimă, pe celelalte le-au îngropat superficial cu pământ excavat de la baza dolinelor.
Patru echipe
Controlul mixt derulat de Garda Naţională şi Garda de Mediu Bihor a fost condus de Szep Robert, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. Patru echipe au făcut deplasarea din Capitală.
„Am ajuns aici în urma sesizărilor primite de la turişti şi de la ONG-uri. Am fost la Padiş Fest, la conferinţele şi la forumurile tematice unde s-a pus problema deşeurilor din doline. M-au dus și mi-au arătat unele pline ochi, cu gunoi adunat în ani de zile. Eu unul sunt eu sunt un copil al Padişului, din calsa a VIII-a vin aici. Le-am promis la Padiş Fest că ne întoarcem”, ne-a declarat comisarul general adjunct. În această derulare de evenimente, comisariatul judeţean a descins în Padiş în urmă cu mai bine de o lună. Comunele au primit termen să salubrizeze zonele identificate de inspectori. „Sigur mai sunt locuri de care nu avem cunoștință. Îi rog pe cei care ştiu de ele să ne nesizeze, să luăm măsuri şi în cazul acestora”, precizează Szep.
Notificarea comunelor a venit la pachet cu o sarcină pentru administraţia Parcului Natural, să supervizeze procedurile de igienizare.
La expirarea termenului, adică la începutul acestei săptămâni, Garda Naţională şi cea locală a descins din nou în zonă. Temele inspecţiei sunt contractele de salubrizare, modul în care se respectă colectarea selectivă, dacă există sau nu punte de colectare, deversările de ape uzate pe zona Arieşului, la pensiuni şi, mai ales, salubrizarea dolinelor.
Treabă pisicească
„Din păcate ce am găsit e dezamăgitor. S-a lucrat puțin pisiceste, s-a scos o cantitate mică de deşeuri din doline și, autorităţile publice locale „foarte invenite” au spart dolinele ca să ascundă gunoiul”, spune comisarul.
Acesta insistă că „multe dintre doline sunt în zone de protecţie integrală, acolo unde, pe lege, nu ai voie sa te atingi nici de un fir de iarbă. Padişul e a doua regiune de carst ca importanță, din Europa”.
În aceste condiţii, inspectorii au dat super-amenda de 100.000 comunei Budureasa, pentru nerespectarea măsurilor impuse în urma controlului. „Continuăm idenitificarea autorităţilor publice loc care au răspundere în această situaţie”, ne-a mai declarat comisarul Szep.
Deşi aflate pe teritoriul administrativ al comunei Budureasa, dolinele care au servit ca deponee ilegale sunt pe terenuri aparţinând altor comune. După cum ne-a declarat anterior, primarul din Budureasa a notificat primarii comunelor proprietare – Bunteşti şi Lunca, să cureţe locul. Acestea se fac vinovate pentru intervenţia invazivă, cu utilaj greu, în aria protejată.
Cel mai probabil, şi acestea vor primi amenzi, una pentru lucrările în sine şi alta pentru că a permis cu buna știință lucrările neautorizate. Cuantumul amenzilor de care sunt pasibile cele două administraţii variază între 30.000 şi 60.000 de lei.
Comisarul din Capitală precizează că Pietroasa și-a îndeplinit măsurile, fapt care a surpins în mod plăcut.
Surse din teren ne-au spus că edilii din Pietroasa au scăpat de penalizare pe ultima sută de metri, pentru că au înţeles că treaba e serioasă şi şi-au curăţat terenul aferent.
De altfel, miercuri în amiaza mare, cei care s-au nimerit pe drumul spre Padiş s-au intersectat cu camioane încărcate cu deşeuri – dovadă destul de clară că drumul de Padiş ar suporta şi maşinile firmelor de salubrizare locale, numai dacă ar fi cine să se preocupe de curăţenia acestei perle a turismului bihorean.
Situaţia este, de asemenea, bună, şi pe Arieş, unde s-a controlat deversarea de ape uzate – „Acolo am un sentiment ca se merge în direcția bună”, e concluzia sa.
Vor reveni
Bunteştiul şi Budureasa au mai primit câte un proces varbal a câte 5.000 de lei pentru că nu au insulele de coletare a deşeurilor în localităţi.
În ceea ce priveşte situaţia din Padiş, primarii au primit şi obligaţia de a căra jos gunoiul şi de a aduce dolinele la starea iniţială. Termenul e de vreo două luni, oricum, până la începerea iernii. „Padişul trebuie sa rămână o Vama Veche a Apusenilor. Noi, comisarii Gărzii, vom urmări în continuare situaţia. Vrem un turism responsabil, sustenabil, prietenos cu mediul. Acesta e mesajul pe care vreau să-l transmit”, e concluzia adjuntului Gărzii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!