Consiliul Judeţean înfiinţează două noi structuri care vor fi, totuşi, externe aparatului propriu al Consiliului Judeţean. Este vorba despre două agenţii: Agenţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Bihor şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. CJ Bihor este membru fondator al acestor agenţii, însă administraţia judeţeană aşteaptă alături şi alţi membri, administraţii locale şi entităţi private, în cazul celei de-a doua agenţii.
Cele două structuri vor funcţiona ca asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI). Despre Agenţia de Dezvoltare Durabilă, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Horia Carţiş spune că, prin aceasta „vom avea o capacitate instituţională mai mare de a accesa şi derula proiecte”. În acest nou ADI, lângă CJ vor fi atrase în primul rând municipiile şi oraşele din judeţ. Carţiş afirmă că s-a discutat deja cu Beiuş, Salonta, Marghita, Aleşd, Săcueni, Valea lui Mihai, Ştei, Vaşcău şi Nucet pentru a se asocia cu CJ Bihor.
Cealaltă agenţie va fi concentrată pe partea de turism: „Rolul ei primordial este ca toată lumea să stea la o masă, să se adune toate resursele la un loc, toate minţile la un loc. În momentul de faţă, nu există o strategie clară pentru turism, iar noi tocmai aceasta încercăm să facem, pentru întreg judeţul Bihor”, explică omul lui Popa. În Agenţia turistică, Judeţul este partener cu Universitatea din Oradea, Salvamont şi mai sunt doriţi ca asociaţi operatorii de turism (hoteluri, pensiuni, asociaţii de turism).
Mang vede suprapuneri
Totuşi, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat ieri iniţiativa administraţiei judeţene. Fost vicepreşedinte al judeţului până de curând, Mang a arătat că nu înţelege de ce CJ Bihor vrea să suprapună structurile. Mang consideră că Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă s-ar suprapune cu nou-creata Direcţie de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu Finanţare Externă din cadrul aparatului propriu al administraţiei judeţene. Pesedistul spune că ideea de a externaliza direcţia ce se ocupă cu proiectele europene i-a aparţinut, doar că la vremea când pesedistul activa în CJ Bihor, nu s-a vrut.
„Cum PSD nu mai este, începem să angajăm oameni. După ce ne-am plâns că nu sunt bani că nu dă Guvernul, iată acum sunt bani mai mulţi pentru că mărim structura. Eu am propus acum doi ani, să nu mai avem direcţie şi compartimente, ci să înfiinţăm o agenţie externă, unde să fie angajaţi specialişti, care să poată fi recompensaţi conform competenţelor lor – unde să nu aibă statut de funcţionar public. Nu ştiu cum se va putea evita suprapunerea de structuri şi atribuţii. Aşa cum arată azi, aproape toţi angajaţii de la CJ Bihor scriu şi implementează proiecte europene”, observă liderul Opoziţiei locale. Mang nu înţelege nici înfiinţarea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, câtă vreme CJ Bihor deţine un Centru de informare turistică a judeţului Bihor, ce funcţionează pe fonduri europene, lângă Teatru. „Acum s-a tras concluzia că trebuie să facem şi o agenţie, care bănuiesc că va fi echipată în acelaşi mod, cu personal. Se continuă tradiţia prin care preşedinţii lasă în urma lor angajaţi de aceeaşi culoare politică”, crede Mang, care subliniază că adevăratele probleme de structură din CJ Bihor sunt la Serviciul de Achiziţii Publice, „în continuare subdimensionat, din cauza căruia toate achiziţiile sunt întârziate” şi la Direcţia Tehnică, „care după separarea în mai multe servicii, s-ar putea să se redreseze, ca să nu mai cadă toate în capul directorului tehnic Filip Cheşeli”. Mang a anunţat că PSD nu va vota înfiinţarea celor două Agenţii, vineri, în plenul CJ Bihor.
„Acum prind viaţă”
„Sunt proiecte vechi, care abia acum a reuşit să prindă viaţă, pentru că există cine să le voteze”, reacţionează Horia Carţiş, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Potrivit lui, structurile „se completează, nu se exclud”. „Direcţia reuneşte servicii, Agenţia măreşte capacitatea instituţională de a accesa şi derula proiecte europene. Ai mai mulţi oameni care să scrie, ai mai multe şanse să acceseze proiecte”, spune Carţiş, precizând că Agenţia de Dezvoltare Durabilă va scrie proiecte şi pentru celelalte oraşe sau comune membre.
În aceeaşi măsură, dacă Centrul de informare turistică este un organism executiv, rolul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor este acela „de a dezvolta, de a planifica, de a face lucrurile care ţin de managementul destinaţiei”. „Va strânge la un loc toate resursele publice şi private, astfel încât să nu se mai lucreze haotic”, îşi doreşte Horia Carţiş, care se bazează pe sprijinul Universităţii, cooptată în Agenţie. „Universitatea ne va susţine cu toate studiile posibile”, anunţă acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!