Circa 200 de angajaţi ai Companiei de Apă (CAO) Oradea s-au adunat, luni după-amiază, după orele de program, în curtea instituţiei din strada Duiliu Zamfirescu. Oamenii sunt nemulţumiţi de tăierea veniturilor cu 23%, prin eliminarea mai multor drepturi salariale. De asemenea, angajaţii CAO sunt supăraţi că la Companie s-au tot făcut concedieri, în ultimii ani, şi se tem ca nu cumva să le vină şi lor rândul, cât de curând. Ultima tranşă de concedieri s-a făcut începând chiar cu această lună, când au plecat 45 de oameni. Astfel, din 588 de salariaţi, azi au rămas 543, iar angajaţii mai vechi şi-au adus aminte cum în anul 2003 erau 741 de oameni la Companie!
Investiţiile strâng cureaua
Directorul general, Ovidiu Gavra şi preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Claudiu Oros au coborât în curte, pentru a discuta cu oamenii. Liderul sindical Cristian Romulus Popa le-a transmis nemulţumirile personalului. Anume că, spre deosebire de OTL şi CET, CAO a fost tot timpul pe profit şi, iată, în ciuda acestui fapt, continuă să se facă reduceri. „Probabil că ăsta e mulţamul”, şi-a vărsat năduful sindicalistul. Popa le-a mai transmis celor din conducere că nu mai poate controla oamenii şi se teme să nu se ajungă la gesturi extreme din partea angajaţilor. Popa a spus că a fost deja în audienţă la primarul Ilie Bolojan, însă fără prea mare succes. „Domnul primar ne-a spus că putem sta şi două-trei săptămâni în faţa Primăriei, că nu îl interesează”, le-a dezvăluit liderul sindical colegilor săi, stârnind vituperări din rândul acestora.
Directorul general al Companiei, Ovidiu Gavra le-a transmis angajaţilor că nu face nimănui plăcere să recurgă la reduceri, însă, în contextul în care derulează ample programe de investiţie pe bani europeni, Compania de Apă este nevoită să recurgă la încă un credit, pentru a-şi putea cofinanţa investiţiile. De asemenea, Gavra le-a spus angajaţilor că a procedat la un plan de eficientizare, cerut de finanţator, pentru acordarea creditului. Directorul general le-a transmis oamenilor că, pentru a accesa creditul de la BERD, alternativa era ca operatorul de apă să le majoreze serios clienţilor săi tarifele la apă şi canalizare. Şi preşedintele CA, Claudiu Oros, a insistat asupra acestor condiţii impuse de finanţator. „Totdeauna cel ce dă banii pune condiţiile”, a spus Oros. Acesta le-a transmis oamenilor, destul de franc, că le înţelege supărarea, dar că s-a preferat ca, în loc să aibă de suferit zecile de mii de orădeni – clienţi ai CAO, prin creşterea tarifelor şi „cu 45%” la apă şi canalizare, s-a mers pe varianta tăierilor şi concedierilor în rândul personalului Companiei. Expunerea preşedintelui CA nu a fost, însă, de natură, să-i îmbuneze pe oameni.
Din rândul angajaţilor, s-au auzit şi reproşuri cu tentă politică, aducându-i aminte lui Oros, membru PNL, că „în campanie (electorală – n.r.) ne-a promis locuri de muncă”. Liderul sindical i-a transmis lui Oros că, înainte să coboare, oamenii au scandat şi „v-am votat, ne-aţi trădat!”. Totuşi, Claudiu Oros le-a cerut angajaţilor să înţeleagă situaţia prin care trece CAO. Aceştia nu l-au crezut, însă, atunci când le-a transmis că drepturile li se vor reda pe viitor. Liderul sindical Popa a întrebat dacă vor mai fi concedieri, iar preşedintele CA a răspuns că cei care lucrează efectiv opt ore pe zi nu vor fi daţi afară. Însă pentru cei mai puţin eficienţi, nu a garantat. „Cred că sunteţi de acord că se lucrează, dar nu la maxim”, le-a spus Oros salariaţilor, stârnind protestul acestora.
Capra vecinului
În legătură cu reducerile ce ar trebui să eficientizeze, lui Gavra şi Oros li s-au transmis că deja Compania nu funcţionează cum ar trebui, cu cei 543 de angajaţi care, dincolo de faptul că au preluat sarcinile celor plecaţi, s-au trezit şi cu veniturile diminuate. Sindicalistul a insistat, spunându-le lui Gavra şi Oros că, în timp ce la CAO s-au tăiat sporuri şi premii, cum ar fi cel de Paşti, la alte regii din subordinea Primăriei, precum Electrocentrale (CET) şi OTL, nu se întâmplă acelaşi lucru, deşi acumulează constant pierderi – vezi cazul CET. „Nu vă pot spune de ce la CET sau la alte companii se întâmplă altfel decât se întâmplă la noi”, a răspuns Gavra, o poziţie similară având şi Oros. În acest context, sindicalistul Popa s-a arătat nemulţumit de faptul că Primăria ia credit pentru alte regii, în timp ce CAO este lăsată să-şi acceseze singură creditele. Liderul sindical le-a mai transmis directorului şi preşedintelui CA că de acum încolo sindicatul va picheta şedinţele CA şi că va transmite situaţia de la CAO şi la Bucureşti, către federaţia sindicală din care face parte. În jurul orei 17, oamenii s-au împrăştiat către propriile case.
Citiți principiile noastre de moderare aici!