Fundația Comunitară este gestionara unui proiect de parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care își asumă să aducă temele europene la nivelul subiectelor de interes cotidian pentru orădeni.
„Suntem europeni dar nu simțim că suntem europeni. Rolul pe care ni-l asumăm prin proiectul EUROPE DIRECT este să popularizăm posibilități pe care le aduce Uniunea Europeană”, a spus Claudia Abrudan, directorul executiv al Fundației Comunitare, descriind, în linii mari, proiectul.
Concret, EUROPE DIRECT este un centru de informare despre activitățile Uniunii Europene, destinat tuturor cetățenilor. Centrul este găzduit de Fundația Comunitară Oradea, acesta fiind unul din programele organizației pentru anii 2021-2025. În țară, funcționează 24 de astfel de centre, iar în Europa, 420.
[eadvert]
Galina Manole, coordonator al proiectului a punctat coordonatele mari ale întregului demers.
Astfel, prin Fundația Comunitară Oradea va organiza în perioada următoare activități bazate pe 5 direcții importante: informarea și implicarea cetățenilor; relațiile cu mass-media și cu multiplicatorii de la nivel local; informarea pe plan local cu privire la subiecte sensibile referitoare la UE; Uniunea Europeană în școli și promovarea unei platforme regionale de rețele.
„Noi am văzut acest proiect ca pe o continuare a activității noastre, viitorul României nu poate fi decât unul european”, consideră Claudia Abrudan.
Proiectul a demarat în primăvara acestui an, a precizat coodonatoarea proiectului. Conform acesteia, scopurile concrete sunt de a aduce la nivel local deciziile și valorile europene, dar și popularizarea, în rândul orădenilor, a modului în care funcționează UE și cum afectează asta viața cotidiană a fiecăruia.
În centrele EUROPE DIRECT, cetățenii se pot adresa unor experți pe teme de interes, se pot face consultări ale cetățenilor pe subiectele de bază ale UE, cu finalitate în politicile publice ale uniunii.
Astfel, existența acestor centre va ajuta Comisia Europeană poate să obțină o imagine mai bune despre posibilitățile locale.
Pentru anul care vine, Fundația își propune să ajungă cu proiectul EUROPE DIRECT în toate școlile din Oradea și în măsura posibilităților, și în județ. La sediul Fundației, din incinta magazinului Crișul, cu program zilnic între 9 și 17, vor avea loc și întâlniri cu parlamentarii europeni din zonă, de preferat în format fizic, au transmis coordonatorii proiectului.
Trimite articolul
XMândri cã sunt taxordeni.
Nu simtit ca sunteti europeni, pentru ca nu sunteit, aveti o gandire de Est Europeni.
De ce nu se discuta despre discriminare, rasism, nepotism – toate specificifice populatiei Romaniei.
In Oradea elitele dictateaza mersul lucrurilor, idolatrizam toate “vedetele”, medicii si avocati sunt niste mici dumnezei.
Daca nu te-ai nascut bogat sau cu parinti cu functii sociale nu ai nicio sansa.
Traiesti intr-un apartament cu prima casa, faci o plimbare in Lotus, si muncesti un an sa poti sa dai dare la nunta.
Romania este o mare dezamagire, impreuna cu populatia ei. Cu durere in suflet afirm asta.
-
comentariul ăsta trebuie pus pe ceva muzică tristă. așa e dragă, țara e nașpa, oamenii e nașpa, e nasol cu avocați și cu doctori. parcă anume s-a făcut, ca să stai tu să te dezamăgești, of, dulce vicimioară. zic așa: până compunem noi muzica pentru frumusețea asta, tu suie0te frumos în pizda mă-tii și vâslește până dai de țărmurile însorite ale țării victimioarelor. și pe când ajungi, vă facem noi imn din înțelepciunea asta ce ne-ai scremut-o tu, ok?
-
Cred că ai fost prea aspru cu băiatul, de data asta.
-
suntem europeni cu japca..la taxe si impozite si preturi
Nu ti-a spus nimeni azi ca esti prost ? Asta pt ca nu te-a auzit vorbind, jigodie uracioasa, mincinoasa care esti tu.
Fundației Comunitare, „EUROPE DIRECT”. Adică cum ar veni voi tăiați frunze la câini și sugeți bani europeni, sau cum?
Băieți harnici.
Noul tip de comunism.
-
Ai dreptate. Finanțările rușilor sunt mai discrete și mult mai eficiente.
M-am săturat să citesc astfel de comentarii! Și eu am fost tentat să mă mut definitiv în Spania pentru mentalitatea deschisă și prietenoasă ai spaniolilor dar am decis să rămân în țară până la urmă! Orașul Oradea are potențial, well pe plan IT și poate turistic. Why we cannot give this country a second chance? Why we have to rush to another country and not trying to change something here? Chiar credeți că dacă plecăm în alte țări, țara noastră se va schimba în bine vreodată? Cum ar putea să se schimbe în bine dacă nu mai avem oameni curajoși să reia totul de la zero? Țările precum Spania, Italia, Portugalia, Franța, Grecia se bazează pe turism în special pe când la noi mai mult pe agricultură, dar intr-adevăr noi nu mai producem nimic din păcate. Avem resurse naturale bogate dar nu știm decât să le vindem altor străini afaceriști din lume. Dar nu am motive pentru care să îmi fie rușine că sunt român! Și mă bucur să văd străini stabiliți în România pentru că se simt bine și le place locul, nu numai pentru muncă! Oricine este primit atâta timp când nu face rău nimănui, să facă în dezavantajul României ! Ar trebui să distrugem stereotipurile despre români prin simplul comportament civilizat,să ajutăm oamenii din jurul nostru prin a le deschide ușa când ies din magazine înainte să intrăm de exemplu. Sau când cineva ne ajută să nu uităm să îi mulțumim! Micile gesturi ar putea să schimbe mentalitatea! Ar trebui să încetați să mai insultați sau să vă plângeți de țara voastră. Nici un străin nu vorbește de rău despre țara lui, ci cu mândrie și pasiune povestește despre meleagurile sale de îi face pe ceilalți să se îndrăgostească de țara lor! Asta trebuie să facem! Să îmi arate careva o țară unde nu există crime, furturi, sărăcie, analfabetism, rasism, xenofobie, corupție ? Nici în England nu e așa de roz cum pare :). Spania oricât de frumoasă ar fi, există unii dintre ei care sunt analfabeți, xenofobi care distrug localurile românilor, fur și cerșesc (mai ales gitanos españoles) și stau în sărăcie lucie în case fără curent și apă din sate. Nici ei nu au o viață deosebită, unii au rate pt 30 de ani ca să aibă o locuință sau stau în chirii, muncesc din greu, alții stau cu părinții și până la 35-40 ani, alții pleacă din Spania în Germania, UK pentru o viață mai bună. Eram student când făceam stagiul de practică în sudul Spaniei pentru câteva luni, îmi plăcea să explorez când aveam timp și am observat multe lucruri. Cu ce e mai prejos România față de celelalte țări?