Sunt vii, pe două picioare, zâmbitori şi pe faţa lor se vede suferinţa, bucuria şi credinţa deopotrivă.
Vineri, 1 iulie, la Oradea a avut loc un eveniment cu totul special în ţară. La Biserica cu Lună şi la Colegiul Medicilor Bihor, mai mulţi bihoreni care au primit organe prin transplant, împreună cu preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), au adus un omagiu tuturor donatorilor de organe.
S-a decis ca în acest an, când ATR împlineşte 20 de activitate în ţară, comemorarea donatorilor de organe să se facă la Oradea fiindcă acest oraş, aşa după cum Jurnal bihorean a informat în repetate rânduri, a dat cele mai multe şanse la viaţă bolnavilor care aveau nevoie de transplant, prin cel mai mare număr de organe prelevate în ţară.
Anul acesta de pildă, până acum la Oradea s-au cerut 36 de acorduri pentru prelevări de organe de la potenţiali donatori. Opt familii au refuzat, iar dintre ceilalţi, 11 au devenit donatori viabili, fiindcă doi erau infectaţi cu virus hepatic B, trei cu virus hepatic C, iar restul au fost instabili hemodinamic.
Ce spun ei
În Bihor trăiesc 86 de oameni care au primit organe de la donatori în moarte clinică. Parte dintre transplantaţii bihoreni au fost prezenţi vineri la slujba specială de comemorare a celor pe care îi poartă în trup. La Colegiul Medicilor, bihorenii transplantaţi au relatat pe scurt părţi din viaţa lor.
Ei neagă existenţa unor manevre nelalocul lor în privinţa locului de pe lista de aşteptare, precum şi cea legată de prelevarea ilegală de organe sau efectuarea operaţiilor de transplant de mântuială. Unul dintre bihorenii transplantaţi ne-a spus că imediat după ce i s-a comunicat că are nevoie de transplant ca să supravieţuiască a şi fost sunat pentru a fi chemat la transplant. Nu i-a venit să creadă, ba chiar, pe moment, credea că este o greşeală faptul că într-un timp atât de scurt, el să fie primul pe listă şi să primească organul salvator. Şi totuşi, a fost chemat datorită compatibilităţii sale cu organul donatorului.
Transplantaţii bihoreni sunt oameni modeşti, respectuoşi, toţi cu credinţă în Dumnezeu şi apreciază viaţa la superlativ.
La propunerea Jb şi Bihor Online, bihorenii transplantaţi au acceptat să îşi facă publică, pe rând, povestea vieţii de dinainte şi de după transplant (păstrând confidenţialitatea pe care o doresc) pentru a ajuta la creşterea încrederii bihorenilor vizavi de donarea de organe.
„Să porţi cu tine scânteie de viaţă din trupul altui om, este o mare responsabilitate. Să nu uiţi că cineva ţi-a dat TIMP, dăruindu-ţi un organ, este parte a vieţii tale după transplant. Noi, cei care trăim datorită generozităţii semenilor care au acceptat să doneze, nu uităm şi din timp în timp, spunem întregii societăţi că nu am uitat şi că sentimentele noastre pentru donatori sunt puternice şi permanente”, a declarat Ghe. Tache, preşedintele ATR.
Istoric şi acţiune
În 16 iulie 1996, prin Decizie a Judecatoriei Sector 1, ia fiinţă Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), după un an de demersuri ale grupului de iniţiativă (21 de pacienţi cu transplant şi donatori) şi cu suportul consultativ al prof. dr. Mihai Lucan. Din 16 iulie 2014, ATR dedică ziua de 16 iulie Donatorului de organe, iar luna iulie din acest an este specială, deoarece în această lună ATR România împlineşte 20 de ani de activitate, motiv pentru care, membrii ATR ţin morţiş să dedice iulie donatorilor de organe, ştiuţi şi neştiuţi. Pe tot parcursul lunii, se vor ţine comemorări religioase în 20 de localităţi din ţară, prima fiind cea de vineri de la Oradea, tranplantaţii transmiţând spiritul lunii iulie 2016 societăţii civile – recunoştinţă, mulţumire şi comemorare.
Membrii ATR spun că acolo unde este posibil, ceremoniile următoare vor avea loc in bisericile din spitale, acolo unde speranţa se transformă în şansă, iar moartea în viaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!