Cel mai dezbătut proiect din şedinţa de luni a Consiliului Local Oradea a fost cel privind noul „Regulament privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice”. Iar prin votarea lui s-au abrogat mai vechile regulamente privind comerţul stradal şi amplasarea teraselor în zona centrală. Consilierul Iulius Delorean a dorit specificaţii privind perioada de autorizare a chioşcurilor, teraselor şi altor spaţii comerciale pe domeniul public, precum şi stipularea posibilităţii de prelungire a contractului.
Din cadrul opoziţiei, consilierul PDL Cristian Ile a problematizat viitorul amplasament central al teraselor pe Republicii pietonal. „Trebuie ţinut cont şi de poziţia Direcţiei de Sănătate Publică în cazul teraselor care oferă şi mâncare întrucât chelnerii vor străbate o zonă pietonală”, a observat Ile.
În replică, primarul Bolojan a arătat că s-a creat un precedent instituţional în alte municipii. „Înainte de a-şi exprima o poziţie diferită, DSP Bihor ar trebui să se informeze despre acordul dat de autorităţile omoloage la Braşov şi Sibiu, în cazul teraselor amplasate în mijlocul pietonalului”, a îndemnat Ilie Bolojan.
Astfel, în urma seriei de reclamaţii privind obturarea imaginii magazinelor de pe Republicii pietonal, Executivul Primăriei a ţinut să ia exemplul Sibiului şi Braşovului, şi să oblige administratorii teraselor să le mute în centrul Corsoului astfel ca pietonii să circule de o parte şi de alta a lor.
În schimb, terasele din Pasajul Vulturul Negru şi din restul Centrului Istoric al Oradiei vor rămâne amplasate de-a lungul „localului mamă”.
Însă toate terasele din Centrul Istoric vor trebui să îşi armonizeze mobilierul cu arhitectura clădirilor vecine, adoptând stilul anului 1900 şi renunţând la inscripţionările publicitare de pe umbrele sau alte dotări.
Terasele de pe Corso vor putea rămâne deschise în week-end până la ora 24:00, cele din Centrul Istoric până la ora 23:00 iar restul teraselor din oraş până la ora 22:00. Excepţie vor face terasele din „Vulturul Negru” care vor respecta orarul „clubului mamă”.
Totodată, toate terasele vor trebui să lase liber, pentru pietoni, minim 1,2 metri de trotuar.
La dezbaterea regulamentului, primarul Ilie Bolojan a mai precizat că la Cluj-Napoca edilii au impus în zona istorică un stil unitar, de secol XIX, pentru chioşcurile stradale, dar că preţul acestora a fost în jur de 15.000 de euro. „Dat fiind că perioada de amortizare ar putea ajunge la zece ani, rămâne de văzut în ce modalitate s-ar putea implica financiar municipalitatea pentru a impune astfel de chioşcuri în Centrul Istoric”, a observat Bolojan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!