Prin vocea purtătorului de cuvânt, municipalitatea regretă litigiul cu Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Bihor dar şi nuanţează câteva din problematicile ridicate de Ioan Ţenţ.
„Nu Primăria, ca administrator al Spitalului Municipal, a cerut şi stabilit dreptul de retenţie. Există o procedură juridică prin care instanţa impune un evaluator care stabileşte cuantumul. Avocatul trebuia să-i înştiinţeze din timp privind procedura pentru ca Sindicatul să ştie la ce să se aştepte. Potrivit legii, la revendicarea unui imobil în care s-au făcut între timp investiţii majore, fostul proprietar îşi asumă acoperirea lor. La evaluare s-a ţinut cont de investiţiile în infrastructura medicală dar şi că, începând din anul 1951, Ministerul Sănătăţii a extins Casa Învăţătorului şi la etaj”, ne-a explicat Anca Sas, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.
Întrebată dacă ar fi fost mai bine pentru Sindicat să revendice doar partea de clădire în care a funcţionat Casa Învăţătorului, Anca Sas s-a abţinut să răspundă, admiţând doar că putea fi o variantă.
„Sindicatul a fost în drept să revendice întreg imobilul şi l-a şi primit. Instanţa a obligat Primăria să emită o dispoziţie de restituire în natură a imobilului condiţionată de achitarea retenţiei. Municipalitatea nu poate face, în mod legal, concesii la plata dreptului de retenţie. Un avocat inspirat i-ar fi avertizat din start pentru a putea estima despăgubirile obligatorii. Pe de altă parte, în timpul mandatului lui Attila Cseke ca ministru al Sănătăţii, municipalitatea pregătise un proiect de reabilitare pe fonduri europene a clădirii. Dar din cauza procesului pe rol nu s-a putut materializa acel proiect. Acum, şi reabilitarea cade în sarcina proprietarului”, a mai observat Anca Sas.
Evacuări cu Poliţia Locală
Cât priveşte disponibilitatea administraţiei locale pentru rezolvarea situaţiei, Anca Sas susţine că municipalitatea îşi va da acordul de vânzare a clădirii dar numai cu asumarea obligaţiei de plată a creanţei.
Iar despre calitatea de „Hostel” cu care s-a pricopsit clădirea, reprezentanta municipalităţii subliniază că doar SLI Bihor poate lua iniţiativa.
„Să solicite Poliţiei Locale să evacueze persoanele care se adăpostesc fără drept în clădire. Poliţia Locală a mai intervenit în situaţii similare, la solicitarea proprietarilor de drept a terenurilor sau clădirilor”, oferă o soluţie Anca Sas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!