Orădenii melomani sunt invitați azi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la o premieră. Lucrarea „Suita de dans” a compozitorului Bela Bartok se va interpreta pentru prima oară la Filarmonica din Oradea. Cu acest prilej la bagheta orchestrei Filarmonicii va fi Janko Zsolt, dirijor permanent al Filarmonici din Oradea și al Operei Maghiare din Cluj, precum și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. Solist va fi americanul Artur Kaganovskiy (vioară).
Trei lucrări, una și una
În programul concertului vor fi trei lucrări de mare frumusețe ale compozitorilor A. Haciaturian (Concert pentru vioară și orchestră), B. Bartók (Suita de dans) și G. Enescu (Rapsodia română Nr.1).
În deschidere va fi „Concertul pentru vioară și orchestră” de Aram Haciaturian. Un compozitor armean ce face parte din marea generaţie de neoclasici sovietici. În 1948, alături de Şostakovici şi Prokofiev, la rândul său şi el a fost acuzat – considerat „formalist” – de către regimul sovietic comunist. Este unul dintre cei mai străluciţi inovatori ai orchestraţiei, prospeţimea ritmurilor şi expresivitatea melodiilor sale datorându-se unei inspiraţii vii din folclorul armean.
Garanţia reușitei va fi dată de interpretarea de clasă asigurată de violonistul Artur Kaganovski, care și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York.
Printre profesorii săi se numără: Masao Kawasaki, Lewis Kaplan, Grigory Kalinovsky, Pinchas Zukerman, Zachar Bron şi Joseph Silverstein. Artur Kaganovskiy a debutat la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall în 2007 cu orchestrele New York Philharmonic şi Metropolitan Opera Orchestra, sub conducerea lui David Gilbert. Numai în ultimii trei ani Artur Kaganovskiy a dat mai mult de şaptezeci de concerte, cu un repertoriu foarte larg. Artur Kaganovskiy şi soţia lui, Szilveszter Kaganovskiy Eszter sunt membrii fondatori ai formațiilor Neos String Quartet și Forte Duo.
Artur Kaganovskiy cântă pe o vioară Guarnieri care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York. În cea de-a doua parte a concertului vom continua cu „Suita de dans, op 77” de Bartók Béla (1881-1945). Lucrarea a fost compusă în 1923 pentru a celebra aniversarea a 50 de ani de la unirea orașelor Buda și Pesta.
În încheierea concertului melomanii vor fi încântați cu cunoscută compoziție „Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11/1” de George Enescu (1881-1955). Lucrarea a fost scrisă în 1901 şi prezentată cu doi ani mai târziu la Bucureşti, dar adevăratul succes mondial a urmat să-i aducă premiera de la Paris din 1908, realizată sub bagheta lui Pablo Casals.
Citiți principiile noastre de moderare aici!