„Spitalele au mai depins de primării sau de Direcţia Sanitară. Descentralizarea trebuie făcută în folosul bolnavului; metodologia actuală e greoaie şi orice modificare de structură trebuie aprobată de minister”, a declarat managerul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Oradea, după un an în care unitatea pe care o conduce şi alte trei spitale au trecut de la Ministerul Sănătăţii la Primăria Oradea. dr. Gheorghe Oros spune că nu a resimţit schimbări majore în 2009, dimpotrivă, era cât pe ce să piardă o sumă de bani dintr-un program naţional al Ministerului.
„Cred că descentralizarea trebuie legată de DSP, care are specialişti suficienţi ce pot ţine legăturile cu primăriile. Nu alegerea managerilor trebuie să fie punctul forte al descentralizării; managerii trebuie să fie specialişti în management sanitar. Până aceşti specialişti nu vor conduce unităţile sanitare, nu va merge bine sistemul sanitar”, opinează medicul.
Ce ar trebui?
Descentralizarea trebuie să înceapă de la medicul de familie, apreciază managerul, care a lucrat zece ani la dispensar medical. Medicul are şi o soluţie pentru ca medicii de familie să scape de birocraţie şi să poată să îşi facă meseria: „Cred că dacă medicilor de familie li s-ar cere ca indicatori de performanţă numărul de cazuri medicale, feed back-ul şi-ar spune cuvântul şi mult mai puţini bolnavi ar ajunge în ambulatorii şi la spitale”.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!