Sunteţi client al sistemului municipal de termoficare şi n-aveţi căldură în apartament? Nici n-o să aveţi până duminică. Informaţia a fost furnizată de edili, marți, cu explicaţiile şi scuzele de rigoare.
Lucrările de reparaţii generale la reţeaua de termoficare, altele decât cele cuprinse în proiectul magistralelor, sunt cauza pentru care orădenii de pe malul stâng al Crişului Repede sunt lăsaţi fără apă caldă.
„Am avut de ales între două variante: ori să întrerupem pentru două săptămâni apa caldă, variantă pe care nu am susţinut-o, sau să fim în situaţia în care, dacă se răceşte vremea, să nu putem asigura căldura în tot oraşul până la sfârşitul acestei săptămâni. Pe această variantă ne-am dus. Cei care nu au căldură trebuie să aştepte până la finalul acestei săptămâni”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Astfel, pe baza unor soluţii improvizate, se asigură apă caldă în tot oraşul, acestea nu pot asigura şi căldura, din cauza debitului redus pe care improvizaţiile îl pot asigura.
„S-a răcit vremea şi suntem în situaţia în care, zona de Sud a oraşului, îndeosebi Ioşia, nu are asigurată căldura”, zice primarul.
„Ne cerem scuze pentru acest disconfort”, încheie edilul, adăugând că prezenta situaţie se poate repeta oricând, până la finele anului viitor, din cauza lucrărilor programate.
Concret, zonele cu frig în locuinţe sunt în Ioşia, Splaiul Crişanei, Centru şi Nufărul 2 – perimetrul delimitat de străzile Cantemir şi Ciheiului.
Reprezentanţii CET şi ai Termoficare SA au dat asigurări că vineri se vor finaliza lucrările care cauzează sincopa şi, pe duminică, va veni încălzirea. Aceştia susţin că lucrările în cauză nu puteau fi făcute pe perioada verii, pentru că asta ar fi presupus oprirea serviciului de furnizare a apei calde în tot oraşul.
Soluţie abandonată
Cu această ocazie, Bolojan a ales să „dezgroape morţii”, invocând mai vechea temă a centralei mobile, soluţie de avarie pentru punctele termice oprite din cauza lucrărilor. Executivul propunea, în primăvara lui 2012, achiziţia unei centrale de acest gen, estimată la peste 500.000 de lei, cu funcţionare pe motorină. „În regim normal poate furniza apă caldă şi căldură pentru 20 de blocuri iar în avarie poate acoperi şi 1.200 de apartamente. Furnizând numai apă caldă, poate acoperi 4.500 de apartamente”, spunea, în faţa plenului, le vremea respectivă, Daniel Ţigan, fost director al Termoficare SA, pledând cauza centralei mobile. Proiectul a picat la vot, în condiţiile opoziţiei UDMR.
Comunicatele SC Termoficare
Zonele cele mai afectate sunt cele situate pe malul stâng al Crişului Repede, respectiv punctele termice PT 509 – 511, 910, 913 (Cartierul Ioşia), 604, 605, 606, 607(zona Splaiul Crişanei şi străzile adiacente), PT 521(zona Decebal, S. Bărnuţiu, Roşiorilor), PT 522 şi 523(zona centralei ALCATEL), PT 702(zona de Centru), PT 862 (zona Parcul 22 Decembrie), PT 820(zona Cantemir – parţial), PT 849, 871, 872 şi 875(zona Nufărul 2) la care mai trebuie adăugat, deşi pe malul drept, PT 123(zona dintre podurile Decebal şi Sovata). La aceste puncte termice nu se asigură decât apa calda de consum, până la finalizarea lucrărilor şi întregirea Magistralei nr.2 la subtraversarea străzii Borşului, ce va avea loc până la sfârşitul acestei săptămâni urmând ca de duminică valorile parametrilor să fie cei normali. Menţionăm că executarea acestei lucrări în timpul verii ar fi însemnat o oprite totală a sistemului de termoficare timp de 20 zile, datorită lucrărilor de pe Magistralele 1 şi 3.
Alte zone cu probleme sunt în Rogerius unde se derulează proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi a creşterii eficienţei energetice – finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – etapa I – 17,53 Km”, respectiv la punctul termic PT 611(perimetrul format de străzile Dacia – Decebal – Doinei – N. Bălcescu – Brâncuşi – Negruzzi) unde există un provizorat sub bulevardul Dacia, până în cursul săptămânii viitoare, din cauza căruia nu se pot asigura concomitent ambii agenţi termici şi la PT 113 unde în cursul zilei de azi se va finaliza şi branşamentul electric la noua sa locaţie din incinta clădirii în construcţie a Pieţei Rogerius, putând astfel începe şi de aici furnizarea agentului termic pentru încălzire.
La celelalte puncte termice din Rogerius, PT 115 şi PT 121, la care se lucrează în cadrul proiectului sus-amintit, s-a reuşit în cursul zilei de ieri dublarea capacităţii de transport a conductelor provizorii fiind astfel în situaţia de a putea asigura concomitent ambii agenţi termici.
Din cauza unor probleme apărute în cursul zilei de marți, reluarea furnizării agenţilor termici la utilizatorii, inclusiv cei cu PT proprii, situaţi pe străzile T. Vladimirecu, Roşiorilor – parţial, Sulyok Istvan, Simion Bărnuţiu – parţial, Piaţa Rahovei, Primăriei – parţial, J. Calvin, Ep. Mihai Pavel – parţial, Iuliu Maniu – parţial, Samuil Micu Klein, Arany Janos şi I.L. Caragiale se va face cu întârziere de o zi, respectiv miercuri 29 octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!