La iniţiativa şi cu susţinerea financiară a senatorului liberal Cornel Popa, satul Sudrigiu are o nouă monografie semnată de profesorul Constantin Butişcă. Aceasta a fost lansată sâmbătă la Căminul cultural în prezenţa a numeroşi primari din zonă, dar şi a fiilor satului.
Despre Sudrigiu – sat se spune că i-a mers vestea în lume că ar fi satul cu șapte dealuri şi şapte şcoli. Din cauza aşezării geografice, fiind răsfirat pe şapte pogoare. O mică Romă, dacă e să ne raportăm la oraşul celor şapte coline… Aceasta după ce un drumeţ s-a rătăcit o noapte întreagă prin sat, trecând de şapte ori pe lângă şcoală şi străbătând toate pogoarele satului….: Uliţa Hotăştilor, a Blăjeştilor, a Boşeştilor, la vale, Uliţa Curtenilor, a Fileştilor, Olăreştilor şi Uliţa Nouă.
Satul străbătut de Crăiasa, nume dat după cel al Împărătesei Maria Terezia care venind pe aceste meleaguri a băut apă din vale şi a spus: „Îi tare bună, uşoară şi nu te mai poţi sătura de ea”. Aşa cum spuneau cronicarii, o monografie este întotdeauna utilă, „pentru a nu lăsa ca faptele întâmplate în vremurile trecute să rămână învăluite în mormântul uitării”.
Aşa cum a subliniat şi părintele spiritual al acestei monografii, senatorul Cornel Popa această monografie s-a născut pentru ca atunci când îi răsfoieşti filele să-ţi prilejuiască aducerea în memorie a unor lucruri, fapte uitate, să te ajute să afli lucruri neştiute despre cei care azi sunt răspândiţi prin toate colţurile lumii.
„Monografia «Satul Sudrigiu- Case, oameni şi tradiţii » este un demers ştiinţific şi cultural de certă valoare. Ea se adresează generaţiilor prezente şi viitoare ale satului şi comuei. Cartea acasta este, înainte de toate, un adevărat patrimoniu spiritual care transcede din trecut spre prezent şi viitor. Prin faţa ochilor şi a minţii ni se perindă imagini, date, informaţii despre cei de azi, dar şi despre cei care, deşi nu mai sunt, au rămas încă vii în sufletele noastre. Ne sunt prezentate diverse informaţii despre vremurile trecute, dar şi despre prezentul în permanentă transformare… Alături de zestrea materială actuală a satului, cartea de faţă îi conferă satului şi o identitate spirituală. Ea este, dincolo de imagini, un adevărat act de istorie dedicat oamenilor şi locurilor acestora. Bucuria apariţiei cărţii este amplificată de speranţa că acest adevărat album al locului va face ca satul Sudrigiu să fie descoperit ca ţinut pitoresc de către necunoscuţi, şi mai ales de către localnici.
Sudrigeanul de aproape sau de departe va citi despre el, despre izvoarele lui care vin din istorie, din Crişul Negru şi valea Crăiesei şi se va minuna de frumuseţile peisajului pe care poate că nici el nu-l cunoaşte sau nu l-a explorat îndeajuns. Suntem convinşi că nu peste mult timp elevii Şcolii Primare din Sudrigiu vor folosi cartea de faţă la orele de istorie locală… sperăm ca această carte să-i facă pe locuitorii din Sudrigiu mândri de satul natal şi să le dea curajul să creadă mai departe că satul înseamnă tot ceea ce rămâne după ei. Acest sat…. i-a reunit odată pe localnici într-o familie extinsă, demnă de admirat pentru legăturile puternice dintre oameni. Ar fi bine ca aceste legături să dăinuie şi satul să nu fie părăsit de către tinerii săi locuitori”, şi-a exprimat dorinţa fostul preşedinte al consiliului Judeţean Bihor, sudrigianul Cornel Popa.
Despre carte, oameni şi locuri a vorbit şi ziaristul şi avocatul Paşcu Balaci care a urmat primii ani de şcoală la Sudrigiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!