Consilierii locali întruniţi, azi, în şedinţă ordinară, au de votat schimbarea denumirii străzii Sucevei în strada Evreilor deportaţi – mai 1944. Iniţiativa a venit din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a depus o cere în acest sens încă din 2017, adresată primarului Ilie Bolojan.
„M-aş bucura, totodată, să pot afla că în Municipiul Oradea va reapare strada „Deportaţilor evrei” care astăzi poartă alt nume decât cel care a existat înainte de decembrie 1989”, se arată într-o scrisoare de mulţumire adresată edilului şef şi semnată de preşedintele federaţiei, dr. Aurel Vainer.
Cererea evreilor era susţinută, acum doi ani, şi de consilierul liberal Laurenţiu Chiană, care cerea redenumirea străzii vecine cu fostul ghetou, argumentând astfel: „Din această zonă în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii din ghetoul început în 3 mai 1944 şi au fost trimişi la Auschwits. Încă în perioada existenţei RP România această stradă a primit numele de strada Martirilor în memoria evreilor deportaţi”.
Aviz nefavorabil
Iniţiativa ajunge sub nasul aleşilor urbei cu aviz nefavorabil. „Comisia Judeţeană pentru Atribuire de Denumiri întrunită în şedinţă în 7 decembrie 2018(…) apreciază că denumiri precum „Ghetoului” sau Ghetoului – mai-iunie 1944” ar fi mai elocvente, având în vedere că din punct de vedere istoric strada se găseşte în locaţia în care în 1944 s-a organizat de către administraţia maghiară, în perioada 3 mai – 3 iunie, Ghetoul din Oradea”, este justificarea pentru avizul negativ.
Chiar şi în aceste condiţii, executivul local, prin Instituţia Arhitectului Şef, merge înainte cu propunerea. Argumentează, în raportul de specialitate, în favoarea momentului ales – 27 ianuarie marchează Ziua Internaţională de Comemorare a victimelor Holocaustului şi citează din documentele procesului de la Nurnberg: „În partea de nord a judeţului Bihor locuiau peste 30.000 de evrei, aproape o treime din populaţia Oradiei fiind constituită din etnici evrei. Prin aplicarea măsurii de ghetoizare, de către autorităţile maghiare orădene şi militarii germani, toţi evreii au fost duşi şi concentraţi de către jandarmii unguri în două ghetouri din Oradea, după care au fost transportaţi cu trenurile în lagărele de exterminare din Polonia. S-au întors acasă mai puţin de 3.000 de evrei, tragedia lor constituind o pagină neagră a istoriei umanităţii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!