Primul curs de prim ajutor cu mainile goale organizat in Bihor a fost unul de amploare, cu succes rasunator atat din prisma numarului mare de oameni veniti sa invete, a numarului de angajati si voluntari de la Ambulanta Bihor care au venit benevol sa dea informatii, dar si a organizarii impecabile a acestui eveniment unic in nord-vestul tarii.
Peste 1 000 de oameni
Nu se stie inca numarul exact al oamenilor sositi la cursul de prim ajutor elementar organizat sambata, 19 noiembrie, dar potrivit unui sistem de calcul al gazdei, intre 1000 – 1500 de oameni au fost prezenti la cursul de prim ajutor organizat de Serviciul Judetean de Ambulanta Bihor.
150 de voluntari, medici si asistenti de la SAJ Bihor (dintre care 7 echipaje cu medici si asistenti de la Marghita, 5 de la Alesd, 5 echipaje de la Beius) au sustinut benevol acest curs de ajutor in situatii de urgenta.
Impartiti in 62 de echipaje, medicii si asistentii, sprijiniti puternic de un numar impresionant de voluntari, au explicat oamenilor in mod organizat si pe inteles ce trebuie sa faca atunci cand vad o persoana cazuta, cum sa recunoasca daca aceasta este constienta sau nu, daca respira sau nu, cum sa o aseze in pozitie laterala de siguranta sau sa urmeze un protocol simplu, de resuscitare cu mainile goale.
Un numar mare de politisti de frontiera si elevi de la Scoala de Politie de frontiera Avram Iancu, dar si politisti si oameni simpli, multi cu copii, au primit explicatii si raspunsuri la unele intrebari legate de modul in care pot sa isi ajute parintii, copiii, colegii sau necunoscuti in anumite situatii.
Pe pielea lor
Oamenii au inteles importanta oferirii de informatii corecte la 112, au aflat cum sa actioneze si au exersat pe manechinii cumparati special de organizatori pentru acest eveniment.
Dupa primirea de informatii si exersarea manevrelor de resuscitare cu mainile goale pe manechini, unii oameni s-au interesat de modul in care pot sa isi ajute copiii daca inghit diferite obiecte. Altii au aflat ce trebuie sa faca cu o persoana ce a consumat alcool si pe care o gasesc intinsa pe jos in stare de constienta. Oamenii au aflat si situatiile de exceptie la copii si persoane inecate, in care manevrele de resuscitare nu incep cu executarea de compresiuni ci cu cinci insuflatii.
In momentul in care oamenii au inceput sa efectueze procedurile de salvare conform protocolului si mai ales compresiunile, au realizat cat de grea e munca de salvator, cata responsabilitate implica, dar si cat de important este sa ajuti un om pana la sosirea echipajelor specializate.
Prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a invatat si el cum sa ajute un om in stare de inconstienta si care nu respira. Un alt barbat, primar al unei localitati, venit insa ca civil, cu alte circa opt persoane, a fost extrem de interesat sa exerseze procedurile de resuscitare cu mainile goale, dar si pozitia laterala de siguranta, dandu-si seama ca nu e floare la ureche sa ajuti un om.
Seful de la Bihon.ro, Costel Demian, sosit in calitate de jurnalist, a lasat camerele de fotografiat si filmat pentru o jumatate de ora, ca sa invete cum poate sa salveze o persoana in diferite situatii de urgenta. Fiind un om de teren, C. Demian s-a declarat multumit de informatiile utile, pe care „orice om ar trebui sa le cunoasca”.
Organizare nemteasca
Desi Serviciul Judetean de Ambulanta Bihor nu este deloc o institutie militarizata, organizarea a fost impecabila. S-a gandit acest eveniment pana la cel mai mic detaliu, cu scopul de a oferi oamenilor informatii pretioase pentru salvarea semenilor intr-un cadru accesibil si elegant pentru receptionarea lor.
Munca in echipa depusa de conducerea SAJ Bihor si-a dovedit roadele. Managerul SAJ Bihor, ec. Gheorghe Pintea, cel ce a tinut mortis sa organizeze acest curs, a tinut legatura cu institutiile ce au dorit sa isi trimita angajatii sa invete cum se poate salva un om in situatii de urgenta. Directorul economic, ec. Liviu Mihai Sabau a conceput un plan impecabil de organizare si pregatire a voluntarilor (la care au contribuit si formatorii cursurilor de prim ajutor din SAJ Bihor), asistentul-sef Laszlo Gencsi a organizat la fel, impecabil, personalul medical care a venit la curs fara sa fie platit, iar directorul tehnic Adrian Stanga s-a ocupat de logistica in mod exemplar.
La intrare, au fost dispusi reprezentanti SAJ Bihor pentru a ajuta oamenii sa ajunga la echipajul scris pe un bilet special, atasat la un pliant cu istoria SAJ Bihor.
La fiecare echipaj, exista cate o pancarta cu un numar, astfel incat oamenii sa gaseasca mai usor locul unde pot participa la curs. Manechinii au fost asezati pe un cearceaf pentru ca oamenii sa nu se murdareasca atunci cand exerseaza manevrele de resuscitare cu mainile goale.
Voluntarul Vlad Dan Tataru a ajutat oamenii sa ajunga la cate un echipaj, oferindu-le informatii la microfon. Un video realizat de formatori cu acordarea de prim ajutor unei persoane inconstiente si care nu respira a fost derulat pe un panou mare de catre it-istul SAJ Bihor, Razvan Parcalab si explicat la inceputul evenimentului de catre formatorul asistenta Crina Delia Ungur.
Trebuie mai des
Concluzia acestui curs au oferit-o chiar oamenii prezenti sa invete – ar fi binevenite astfel de cursuri mai des.
De altfel, pe parcursul derularii evenimentului, mai multi sefi de ambulanta din tara l-au contactat pe managerul SAJ Bihor, felicitandu-l pentru aceasta idee extraordinar de benefica pentru populatie.
„Chiar daca am fost pusi politic in functii, am vrut sa facem ceva. Ceva ce sa ramana. Nu vreau doar sa stam in scaunele aferente functiilor noastre. Putem face multe”, a spus managerul, care se gandeste, in urma feed-back-ului pozitiv sa organizeze o astfel de manifestare de doua ori pe an – primavara si toamna.
„Ne bucuram ca inca peste o mie de oameni au invatat cum pot face sa creasca sansele de supravietuire pentru o persoana in stare de inconstienta si care nu respira sau aflata in alte situatii de urgenta”, a declarat si directorul economic Liviu Mihai Sabau, cel care coordoneaza activitatea de voluntariat de la SAJ Bihor.
Unii dintre oradenii sositi la curs si-a adus aminte ca astfe de informatii erau oferite in mod la fel de organizat, doar inainte de 1989, sub forma cursurilor „Sanitarii priceputi” si a apreciat evenimentul ca fiind unul ce ar trebui sa se repete si sa fie transmis la cat mai multi bihoreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!