Potrivit legii, angajatorii pot beneficia de stimulente financiare în situaţia în care angajează în muncă: absolvenţi, şomeri peste 45 de ani sau şomeri părinţi, unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri care în termen de trei ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor, ucenici, persoane cu handicap, tineri cu risc de marginalizare socială.
Prevederi noi
„Din 22.10.2013 vor beneficia de stimulente financiare angajatorii care încadrează în muncă şomeri care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, potrivit ultimelor modificări a Legii 76/2002”, a precizat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Alte prevederi noi ce vor intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării Legi nr. 250/2013 se referă şi la promovarea participării pe piaţa muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială. „Promovarea acestor tineri pe piaţa muncii se realizează prin acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, prin activităţi de informare şi promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare socială în rândul angajatorilor, cât şi prin subvenţionarea locului de muncă”, a explicat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Astfel, contractul de solidaritate prevăzut se încheie între agenţia pentru ocuparea forţei de muncă teritorială şi tânăr pe o durată de până la trei ani, dar nu mai puţin de un an, în condiţiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârstă de 26 de ani.
Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, beneficiază, lunar, conform prevederilor legale, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea contractului de solidaritate. JB – D.B.
Aproape 500 de absolvenţi angajaţi
Pe de altă parte, potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Bihor, până la sfârşitul săptămânii trecute au fost angajaţi 467 de absolvenţi din totalul de 1.501 câţi s-au înregistrat la AJOFM Bihor. 96 dintre aceştia au primit prima de încadrare în valoare de 500 de lei, indicatorul social de referinţă. De asemenea, 186 de angajatori au primit subvenţii potrivit art. 80 din Legea 76/2008. Concret, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat: a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Citiți principiile noastre de moderare aici!