A mai rămas o jumătate de lună până când fermierii bihoreni pot depune la APIA cereri de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultură ecologică. Astfel, conform normelor în vigoare cererile pentru acest tip de ajutor specific care beneficiază de fonduri europene de 4.098.000 euro, se pot se depune până pe 15 octombrie.
Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie, trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică.
Beneficiari
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care îndeplinesc mai multe condiţii obligatorii. Printre acestea se numără să fie înregistraţi în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministernul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Direcţiile Agricole de Dezvoltare Rurală judeţene, să deţină un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de către MADR. De asenemea ceştia trebuie să menţină sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani. În cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente.
Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.
Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
În cazul în care beneficiarul exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judeţe, cererea va fi depusă la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află suprafaţa mai mare pentru exploataţiile din domeniul vegetal. Pentru exploataţiile din domeniul creşterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/ÎÎ/ÎF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Controlul la faţa locului se efectuează pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, începând cu data de 1 noiembrie 2013.
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea ori excluderea de la plată, respectiv penalităţi şi sancţiuni multianuale în conformitate cu OMADR nr. 17/2011 cu modificările şi completările ulterioare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!