Anul trecut, ţara noastră a avut cele mai mari subvenţii din UE în zootehnie, plătind până la 1.222 de euro pe cap de vacă de carne sau 826 de euro pe cap de vacă de lapte. Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, faţă de 203,1 milioane de euro anul anterior, cuantum cu 6,6% mai redus. Suma va fi plătită din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 şi este aferentă anului agricol 2016.
În ceea ce priveşte sprijinul cuplat acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, ovine, caprine şi viermi de mătase, plafonul a fost stabilit la 121,9 milioane de euro, în creştere cu 7,5% faţă de cei 113,3 milioane de euro acordaţi anul anterior.
Pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine, noul plafon este de 25,9 milioane de euro, faţă de 27,7 milioane de euro, în sectorul carne, specia bovine, plafonul a scăzut de la 116,7 milioane de euro la 108,9 milioane de euro, iar pentru speciile ovine şi caprine plafonul a ajuns la 54,6 milioane de euro, de la 58,5 milioane de euro. Pentru bivoliţele de lapte, plafonul va fi de 1,4 milioane de euro, mai mult faţă de anul trecut, când crescătorii au primit împreună pâna la 1,3 milioane de euro.
Pentru speciile ovine/caprine, noul plafon propus de MADR este de 28 de milioane de euro, faţă de 24,5 milioane de euro anul trecut; pentru taurine de rase de carne şi metişii acestora subvenţia totală va fi de 11 milioane de euro, faţă de 10,5 milioane de euro anul anterior, în vreme ce pentru vacile de lapte se vor acorda maximum 81,4 milioane de euro, faţă de 76,9 milioane de euro anul anterior. Cuantumul pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la efectivul de animale determinate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!