UE a plătit statelor membre, în contul anului financiar 2008, pe baza Schemei de sprijin pe suprafaţă, subvenţii în valoare în totală de circa trei miliarde de euro. Din această sumă, României i s-au alocat 420 de milioane de euro. Spre comparaţie, Ungaria, de exemplu, a primit 508 milioane. În 2008, UE a făcut în acelaşi scop circa 700 de plăţi de aproximativ un milion de euro per solicitant”. Specialiştii europeni susţin că astfel de sume plătite ca subvenţii nu se justifică, şi că plăţile s-au făcut mai mult în scopuri sociale decât economice. De cealalată parte a baricadei, beneficiarii subvenţiilor susţin că agricultorii români primesc cele mai mici subvenţii la hectar din UE, mai mici chiar decât bulgarii.
22.060 de beneficiari
În Bihor, conform datelor oferite de APIA Bihor, în judeţ 22.060 de exploataţii care trebuie să primească subvenţii. „Plăţile le face APIA Bucureşti, noi facem numai anexele de plată. Prioritari sunt beneficiarii care nu au fost implicaţi în conflicte, cei care au conturile bancare OK şi care au documentele în regulă”, spune Ioan Grec, unul dintre responsabilii APIA Bihor, fost director până în urmă cu câteva luni. Printre principalii beneficiari de subvenţii din România se află şi fondatorii celui mai mare grup alimentar, Ioan Şi Viorel Micula. „Noi deţinem foarte multe terenuri în aproape toată ţara. Avem, spre exemplu, peste 40.000 de metri pătraţi în zona hipermarketului Cora din Bucureşti. Valoarea de piaţă a terenurilor deţinute de noi trece de câteva sute de milioane de euro. Lejer“, declara Ioan Micula în urmă cu un timp.
„Fraţii Micula nu se află pe listele eşanţion de plată din 2008. Asta fiindcă se află într-un conflict în legătură cu un bloc fizic depăşit, în judeţul Timiş, acolo unde deţin cea mai mare parte de teren. Adică peste 9.800 ha de teren. Şi până nu soluţionează conflictul nu intră în eşantionul de plată. Ce înseamnă bloc fizic depăşit? Înseamnă că cineva a declarat mai mult teren pentru subvenţie decât există”, spune Ioan Grec. Chiar dacă agricultorii români primesc subvenţii mici, România plăteşte penalizări, deoarece APIA, deşi a primit banii, nu poate face plăţi, fiindcă nu funcţionează soft -ulrealizat de o firmă cu care se află în conflict. „Este o anomalie ceea ce se întâmplă cu acest soft. Şi azi ne-am chinuit cu el, lucrăm sub un stres şi o tensiune continuă8, a adăugat responsabilul APIA Bihor.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!