Astfel, fiecare stat membru va trebui să pună la dispoziție scheme ecologice prin care să îi sprijine pe fermieri ca să facă mai mult decât impun cerințele obligatorii și care să fie finanțate cu o parte din alocările lor naționale destinate plăților directe.
Conform Comisiei Europene, un procent de cel puţin 30% din fiecare alocare națională pentru dezvoltarea rurală va fi dedicată măsurilor legate de mediu şi climă.
Se preconizează că 40% din bugetul general al PAC va contribui la acțiuni climatice. Pe lângă posibilitatea de a transfera 15% între piloni, statele membre vor dispune și de posibilitatea de a transfera încă 15% de la pilonul 1 la pilonul 2, pentru cheltuieli cu măsurile legate de climă şi mediu, fără cofinanțare națională.
De asemenea, obiectivul CE îl reprezintă o mai bună utilizare a cunoștințelor și inovării. Astfel, PAC modernizată va profita de avantajele oferite de toate tehnologiile de ultimă oră și de cele mai recente inovații în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei.
Se vor încuraja statele membre să utilizeze volume mari de date și tehnologii noi pentru controale și monitorizare, intensificarea digitalizării vieții rurale, de exemplu prin extinderea accesului la banda largă în regiunile rurale, care va ameliora calitatea vieții în zonele respective și va contribui şi mai mult la competitivitatea producției agricole europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!