Fermierii vor avea la dispoziție intervalul 4 aprilie – 7 iunie pentru a-și înregistra cererile de plată la centrele APIA de care aparțin. La fel ca și în anii trecuți, fermierii cu până în 50 ha depun cererea unică la centrele locale ale APIA, iar cei ce depășesc 50 ha depun cererea la centrele județene. Campania APIA ar fi trebuit să înceapă primirea cererilor din 4 martie, dar aceasta a fost amânată. O altă noutate a acestei campanii de plăți este că după data de 7 iunie nu se vor mai putea depune cereri, nici măcar cu penalizări de întârziere.
„Ca și noutate în această campanie este perioada de depunere care este mai scurtă zi o lună față de campaniile anterioare. O altă noutate este că în această campanie nu vom avea acea perioadă de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalitate de 1% pe fiecare zi întârziere. Funcționarii APIA au luat deja legătura și au fost în aproape toate UAT-urile din județ, contăm mult și pe sprijinul primăriilor și pe cel al primarilor. Sper să nu fie o problemă faptul că această campanie se va suprapune cu campania electorală“, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.
Potrivit directorului APIA Bihor, această campanie a început mai târziu pentru că s-a intrat în noul Program European pe Agricultură care a adus câteva măsuri noi și care suprapuse peste problemele războiului din Ucraina au necesitat anumite corecții. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat derogările privind condiționalitatea pentru GAEC 7 și GAEC 8.
Planificarea să fie respectată
În 2023, APIA Bihor a avut 33.792 de persoane care au beneficiat de subvenții pentru terenurile agricole, pășuni, animale sau plantații. Suprafața totală solicitată anul trecut a fost de 326.860 de hectare. Șeful APIA Bihor insistă ca fiecare beneficiar să-și respecte planificarea și să nu aștepte până în ultimul moment pentru ca dosarele să poată fi preluate în timp.
„Vă dau ca și exemplu centrul local Aleșd, unde anul trecut au fost depuse 6.052 de cereri. În acest centru local avem 10 funcționari, asta înseamnă că au fost 605 beneficiari/persoană în acea campanie. Dacă împărțim cele 43 de zile lucrătoare pe care le-am calculat noi până în data de 7 iunie, ar reveni 14 beneficiari pe zi/funcționar. Este foarte important ca beneficiarii să-și respecte programarea, pentru că dacă zilnic, cel puțin un beneficiar își amână programarea, riscăm să ajungem la începutul lunii iunie cu foarte multe dosare nepreluate și riscăm să blocăm inclusiv sistemul“, adaugă șeful APIA Bihor.
Ce are beneficiarul de făcut
În primul rând, beneficiarul trebuie să se prezinte la primărie, să își verifice Registrul Agricol și să se asigure că suprafața, numărul de animale etc. sunt înscrise corect. După care, funcționarul din primărie îi va eliberare o adeverință și îl va ajuta să își digitizeze parcela pe site-ul APIA – IPA online. Făcând digitizarea este mult mai simplu pentru că atunci când beneficiarul ajunge la APIA mai are doar controlul administrat de făcut după care cererea poate fi închisă.
Cereri mai puține în 2024?
Întrebat dacă crede că scurtarea perioadei de depunere a cererilor va afecta numărul acestora, Ioan Sorin Roman spune că este posibil ca în acest an APIA Bihor să înregistreze mai puține cereri de subvenții.
„Ne așteptăm să avem mai puține cereri și nu pentru că nu vor reuși să le depună, ci pentru că pe programul „Tânărul fermier“ am avut câteva sute de preluări de exploatații. În acest program, una dintre condițiile care se puncta era preluarea unei exploatații de la o persoană în vârstă. Sunt foarte multe persoane care au dat mai departe nepoților. Cred că avem în jur de 6-700 de preluări de exploatații, acestea se vor resimți automat. De asemenea, mai sunt persoane care au decedat între timp, și-au arendat, comasat sau vândut terenurile. Nu putem estima, dar sigur vor fi mai puține“, a declarat Ioan Sorin Roman.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!