Nu mai puţin de 18.000 de fermieri au accesat anul acesta Programul Tomate. Numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Astfel, fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate, în loc de 3.000 de euro.
[eadvert]
Bugetul alocat pentru acest an pentru plata subvenției la tomate este de maximum 39.477.000 de euro, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 187.500.000 de lei, asigurat din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Potrivit normelor în vigoare, dacă totalul sumelor depășește suma maximă, Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale calculează coeficientul de reducere a sumelor, cu încadrarea în bugetul maxim alocat schemei și îl comunică direcțiilor pentru agricultură județene, în vederea refacerii corespunzătoare a situațiilor centralizatoare.
Reprezentanţii fermierilor au discutat cu cei ai Ministerului Agriculturii și promit să obțină completarea sumei până la 3.000 de euro/1.000 mp, la rectificarea bugetară. Conform acestora, se va face o rectificare bugetară, iar atât Tomata, cât și Programul Usturoiul, vor primi sume suplimentare.
Beneficiari
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, la data depunerii cererii. O altă cerinţă este să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii, respectiv să facă dovada producției realizate, prin documente justificative privind comercializarea producției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!