Deși proiectul reamenajării curții blocurilor din zona Slatinei a ieșit de pe agenda publică, Primăria nu a abandonat ideea.
[eadvert]
Mai mulți proprietari ai unei case situată între blocurile din Rogerius au decis să își vândă de bunăvoie, proprietatea, către Primărie, înainte ca municipalitatea să îi exproprieze. Zona Slatinei – Lisabonei, din Rogerius, figurează de câțiva ani deja, ca fiind numai bună de „regenerare urbană”.
Încă din 2018, Primăria le-a organizat proprietarilor din acest aliniament „vizita” unui arhitect însărcinat cu redesenarea zonei astfel încât în locul șirului de case uitat de demolările ceaușiste să apară o curte de blocuri, cu locuri de joacă și recreere plus parcări.
La începutul acestui an, Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie a primit o ofertă de vânzare a unei proprietăți din strada Slatinei 27, constând din 450 mp de teren pe care se află și o casă din 1950, în suprafață de aproximativ 100 mp. Prețul a fost stabilit la 61.500 euro, de comun acord.
Regenerare urbană
Zona străzii Slatinei, ocupată acum cu case prinse între blocuri, a fost luată la ochi de executivul local încă din 2018, cu scopul unei declarate „regenerări urbane”. Primăria a anunțat intenția de a expropria casele pentru a amenaja spații verzi și locuri de parcare, având în vedere faptul că zona este foarte dens construită cu blocuri.
Din 2018 și până acum, municipalitatea părea că a abandonat proiectul, după ce a băgat spaima în proprietarii de case. E vorba de un pâlc de construcții joase – case, ateliere, spații comerciale improvizate și garaje rămase între blocuri în urma avântului demolator din Epoca de Aur. Două dintre case erau locuite în 2018, una dintre ele are anexată și un atelier auto. Au mai fost vizate și alte locuințe, în care nu stă nimeni.
Lucian Popa, directorul DPI, ne-a declarat că Primăria nu a uitat de reamenajarea zonei dar că proiectul e condiționat de buget – „dacă se face anul acesta sau anul viitor, vom ști abia după ce avem bugetul pe acest an”. De asemenea, el zice că, dacă se vor face exproprieri sau nu, „asta ține de politica pe care o va adopta primarul Birta”.
Achiziția a avut nevoie de validare, prin vot, din partea Consiliului Local. Prezența proiectului pe ordinea de zi a oferit opoziției ocazia de a-l chestiona pe primarul Birta despre modul în care Primăria respectă sau nu prioritățile stabilite pentru Rogerius printr-un studiu plătit unor experți străini, studiu care nu se referă la acest perimetru, vecin cu Sovata.
Trimite articolul
Xfoarte ieftin s-a dat, daca este adevarat
Pe strada Iosif Vulcan pt.a expropia un teren de 550mp +casa primaria plateste 2000000 ron.
-
Cat costa mp de teren în zona centrala?
-
Primaria plateste 750euro/mp pt.terenul respectiv,in loc de 200euro/mp.
-
Poate vrei sa spui ca primaria plateste 75 euro/mp
-
2000000ron impartit la 55o mp=3636,36 ron/mp sau 752 eu/mp este matematica si HCL nu poate cum ai vrea umila ta persoana.
-
-
-
Cu sceptrul “regenerării” deasupra capului nu mai cumpăra nimeni. Asta e, prețul e cum e. Mai important e un parc sau o parcare ca proprietatea privată. Garantează șmenaru de la Lords.
Incet incet primaria prinde curaj, si se va ajunge la exproprieri in masa, pt asa zise spatii verzi care vor fi date pt blocuri noi, si uite cum dezvoltatorii primesc terenuri aproape gratis
Zona Slatinei – Lisabonei, din Rogerius
Nu e Rogerius, e zona Decebal! Alo?
Mda, autoarea articolului trebuia sa ne spuna si despre noul avant demolarilor din Epoca de Beton🤣
Aveau/au cacacenii un imobil pe Aurel LAZAR, birtinezul e vrut sa-i exproprieze. Pas! Cacacenii nu-s niste puleni de rand. Ziceau unii care (mai) stiu dedesupturile afacerii ca au primit bani cati sa-si ia ceva decent pe Riviera.
Insa definitia regenerarii urbane se refera la introducerea in circuitul normal a unor zone degradate (fost hale, uzine si in general zone industriale dezafectate. Sa demolezi casele oamenilor pentru a face parculete si parcari NU inseamna regenerare urbana.
-
Pai termenii in Oradea is folositi in alt scop,: drumul expres, centru de afaceri rogerius, park and ride in centru, toate is minciuni sa atraga bani. Asa e si cu regenerarea, un abuz miselesc sa poata demola casele in oras
-
Acum sincer, din punct de vedere estetic, al bunului simt, al normalitatii, spuneti care este este gandirea ca sa ramana o singura casa in picioare intre niste blocuri?
Ce confort iti ofera tie ca proprietar sau ca locatar al acestui imobil faptul ca deschizi geamul si privesti jur imprejur la zeci de apartamente pe nu stiu cate nivele?
Sau ca iesi in curte in week end sa faci un gratar, mirosul urca la zeci de geamuri de la apartamentele din jur si lumea curioasa iese la geam si priveste in curtea ta de 50 m patrati cum iti frigi tu ceafa ori micii?!
Ma gandesc ca locatarul respevtiv e plin de …..”intimitate”, nu ??
Iar daca mai ai si informatia ca Primaria nu va mai acorda niciodata vreo autorizatie de modernizare, reparatie sau vanzare acelui imobil, el intrand in raza interesului general al orasului ptr. regenerare urbana, ce rost avea sa mai stea proprietarul ca sa astepte?!
Si mai ales, ce sa astepte??
Asa…. , a luat banii si a finalizat povestea care oricum nu ar fi avut final fericit.
E cazul si a celor din Nufarul, zona str. Gradina de Fragi.
Ei vor bani multi, mai multi decat ar primi daca ar incerca sa isi vanda maine proprietatea.
Dar daca li se va permite in instanta sa ramana acolo, chiar de ar vrea sa vanda ulterior, cine o sa le cumpere acele proprietati?
Cine oare le va da banii la care doar viseaza?
Ca nici dracu nu se va baga intr-o astfel de situatie care oricum nu are sanse in viitor.
Si adevarul este ca nici intimitate sau confort nu poti sa ai cand locuiesti in niste cladiri inghesuite unele intre altele in curtea interioara a unor cladiri mai mari, jur imprejur fiind doar blocuri.
Cel mai favorabil in situatia creata este sa alegi cea mai putin rea varianta.
Ca nici una nu e fericita.
Dar umbland dupa aventuri, risti sa dai cu piciorul ofertei primite si peste cativa ani sa iti para rau tie sau urmasilor, ptr. faptul ca ai fost coleric si fudul, refuzand oferta. Unica oferta dealtfel clara si sigura, certa si cu banii gramada.
Asa e piata.
Nu vinzi cu cat doresti sau consideri tu, raportandu-te cu cat pot vinde in alta parte ceilalti.
Ci vinzi in functie de ceea ce primesti raportat la locatia si situatia imobilului de facto.
Se numeste cerere si oferta.
Nu se numeste dorinta sau implinirea candva a dorintei.
Dacă e vorba de garajul ăla a lui Miki, ăla care mai mult strica decât repara. Îl știu de mic atelierul ăla pentru ca am copilărit in zona. Problema e ca nimeni nu cumpara casele din zona, de aceea prețurile sunt cum sunt.ca sa îți faci casa acolo, și apoi toți cei de la blocurile din jur sa se uite la tine ce faci in grădina, in curtea ta nu e ok.
-
acolo repari cazanul ionele? nu ai bani de reprezentanta?
-
Acolo repara pe mine dropu
-
Io zic sa demolam tot orasul. E mai usor sa incepem din nou, cu casute mici si blocuri cu aprtamente de 10 m x 10m.
Numai bicilete si trotinete pentru popor.
Pasajul centrul civic ar trebui sã dea taxare minunatã xu abonament sã ia.
Scaunul este uşor cu un buget greu.
Prostii si saracii trebuie demolati, blocuri noi cat mai multe, toate casele vechi demolate sa ramana doar vilele si casele celor cu bani.