Judecătorul de drepturi şi libertăţi a Curţii de Apel Oradea a admis, luni, contestaţiile formulate de inculpaţii Macarie Cornel şi Ţigan Marian Iosif împotriva încheierii prin care Tribunalul Bihor a dispus, joia trecută, arestarea preventivă a celor doi. În schimb, Curtea de Apel i-a plasat pe ambii inculpaţi în control judiciar pentru 60 de zile. Printre obligaţiile specifice controlului judiciar, suspecţii nu au voie să se apropie sau să comunice între ei precum şi cu co-inculpata Macarie Margareta sau cu cei opt martori din cauză.
Prin Bonfruct şi West Art
Cei doi oameni de afaceri orădeni au fost reţinuţi şi audiaţi miercurea trecută de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor într-un dosar în care anchetatorii suspectează o evaziune fiscală de 767.000 euro.
Astfel, administratorii firmelor Bonfruct srl respectiv West Art srl sunt bănuiţi că, în perioada 2010 – 2013, ar fi creat circuite financiare fictive prin care s-a eludat plata TVA aferentă comercializării în ţară de legume şi fructe achiziţionate din spaţiul intracomunitar. Scriptic, la organele fiscale vânzările au fost declarate ca fiind efectuate către firme din Ungaria. Însă ofiţerii SICE Bihor arată că acele „kft”-uri ar avea, de fapt, comportament de „firme fantomă”.
Inculpat pentru tăinuire
Numele de Cornel Macarie mai apare într-un dosar finalizat în anul 2003 de poliţiştii Biroului Furturi Auto privind un Mercedes S320 furat, pe 29 iulie 2000, de la cetăţeanul italian Ermanno B., aflat în trafic pe DN1. Limuzina Mercedes a fost găsită de poliţiştii bihoreni în Diosig, acasă la mama orădeanului Cozma Vlad. Co-inculpat pentru tăinure furt calificat, Cornel Macarie a atacat iniţial sentinţa primită la nivelul Judecătoriei Oradea, însă în noiembrie 2007 şi-a retras apelul declarat la nivelul Tribunalului Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!