Grant de 20% din valoarea lucrărilor, credit pentru diferenţa de 80%, gratuitate pentru documentaţia tehnică şi de autorizare şi scutire de impozit pe cinci ani – acestea sunt facilităţile pe care le acordă Primăria celor interesaţi să îşi reabiliteze faţadele imobilelor aflate în Centrul istoric. Alternativa este executarea lucrărilor pe cheltuiala oraşului şi recuperarea investiţiei prin valorificarea proprietăţilor. Acesta este pachetul pus pe masă de executivul local şi aprobat de aleşii municipiului. În prima fază, până la sfârşitul anului, sunt vizaţi doar proprietarii din nouă clădiri monument dar de anul viitor intră în raza acestei hotărâri o categorie mai largă de proprietari de imobile din pieţele Unirii şi Ferdinand, Parcul Traian, Corso şi altele.
Edilii nu iau în seamă niciun fel de criteriu social în zonele cele mai selecte ale oraşului dar spun că pentru imobile de pe străzi secundare ale Centrului istoric, acolo unde va fi cazul, se poate discuta creşterea grantului.
Nouă clădiri monumente de arhitectură sunt prinse în prima etapă de reabilitare a imobilelor, cu sfârşitul acestui an ca termen de finalizare. Proprietarii de spaţii în aceste clădiri sunt destinatarii primelor notificări trimise de Primărie, prin care sunt anunţaţi despre obligaţia de a-şi reface faţadele. Alternativa este pe cât de radicală, pe atât de legală: Primăria va reabilita imobilele pe cheltuiala proprie şi va recupera cheltuiala chiar şi vânzând proprietăţile oamenilor sau firmelor. „Prevederile legii privind faţadele se pun, astfel, în practică, în totalitate”, spune primarul Ilie Bolojan.
Facilităţile oferite sunt finanţarea documentaţiei tehnice şi a autorizaţiei pentru lucrări, un grant de 20% din valoarea lucrărilor, pentru restul de 80% un credit pe cinci ani fără dobândă, doar actualizare la inflaţie şi scutire de impozite pe o perioadă de cinci ani. „Dacă nu ne comunică în 60 de zile intenţia de reabilitare, vom trece la sancţionări şi reabilitarea pe cheltuiala Primăriei cu recuperarea banilor din valorificarea proprietăţilor”, zice edilul.
Bolojan vrea să aplice această „pedeapsă” proprietarilor spaţiilor din Palatul Apollo, de o manieră exemplară. Arhitectul şef a iniţiat discuţii cu proprietarii din toate cele nouă imobile monument din prima fază şi cu cei din Apollo nu a ajuns la niciun rezultat. Pentru acest obiectiv, valoarea estimată a lucrărilor necesare la acoperiş şi la faţadă este de 550.000 de euro. Ornamentaţia bogată şi suprafaţa mare de acoperit fac din această lucrare una dintre cele mai scumpe din Centrul istoric al Oradiei.
Nouă monumente
Acest proiect al executivului local a fost aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local. Proiectul supus atenţiei aleşilor prevede nouă imobile în prima etapă: Palatul Moskovits Adolf şi fii (1910-1911), Casa Poynar (1907), fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (1892-1900), Casa Adojan I (1093), Casa Adorjan II (1904-1905), Palatul Stern (1904-1905), Palatul Apollo (1912-1914) şi Hotel Parc (construit în 1785 şi transformat în 1915).
Nu recunoaşte raţiuni sociale
A doua etapă, 2014-2016, cuprinde imobile din Centrul istoric, locate în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, Corso, strada Traian Moşoiu, strada Vasile Alecsandri, Piaţa 1 Decembrie – între străzile Independenţei, Spiru Haret, Mihai Viteazul şi Crinului, strada Independenţei, strada Iosif Vulcan, strada Aurel Lazăr şi Parcul Traian.
„Strict pentru perimetrul ultracentral, cuprins în primele două etape, nu se dau alte granturi. Pentru cei care locuiesc în Piaţa Unirii nu se pune problema unor cazuri sociale. După 2016 pot exista şi astfel de cazuri şi, judecând fiecare situaţie în parte, se pot da granturi mai mari”, a declarat Bolojan.
Cu sau fără grant crescut, cei care optează pentru creditare de la Primărie sunt obligaţi să-şi gajeze proprietăţile în favoarea Primăriei pe perioada celor cinci ani în care ar trebui să restituie banii. Această măsură este dublată de interdicţia de a înstrăina imobilul pentru o perioadă de zece ani.
La finalul lui 2016, din 2017 până în 2020, Primăria va trimite notificări şi somaţii proprietarilor de imobile din restul Centrului istoric.
Nouă imobile în prima etapă
- Palatul Moskovits Adolf şi fii (1910-1911)
- Casa Poynar (1907)
- întreg imobilul Hotelului Crişul – fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (1892-1900)
- Casa Adojan I (1093)
- Casa Adorjan II (1904-1905)
- Palatul Stern (1904-1905)
- Palatul Apollo (1912-1914)
- Hotel Parc (construit în 1785 şi transformat în 1915).
Citiți principiile noastre de moderare aici!