Pentru „Refacerea Planului Urbanistic General al Municipiului Oradea” termenul limită este 16 noiembrie, a doua zi urmând să se deschidă ofertele. Totodată se derulează şi licitaţia pentru elaborarea documentaţiei pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru, incluzând sistemul de canalizare şi pavajul interior, iluminatul arhitectural şi alte aspecte în vederea unei optime exploatări turistice şi a înscrierii monumentului în circuitul european al Secessionului.
Tot în procedura de licitaţie se află şi „Studiul de reabilitare a faţadelor din perimetrul ansamblului urban Centrul istoric Oradea” ofertele s-au deschis luni.
Din câte ne-a informat arhitectul-şef al municipiului, Lucia Iacob, pentru studiul privind faţadele şi-au depus ofertele trei firme, una fiind descalificată întrucât nu îndeplinea condiţiile impuse de Ministerul Culturii.
Tot arhitectul-şef al Oradiei ne-a pus la dispoziţie şi tematica pentru studiul care priveşte clădirile din Centrul Istoric, în suprafaţă de circa 381 hectare:
Situaţia existentă
1. Se va descrie zona din punct de vedere istoric, funcţional, urbanistic, stilistic.
2. Se va analiza global situaţia existentă din surse cartografice, documente şi fotografii de epocă
3. Se vor inventaria clădirile în funcţie de starea lor şi de categoria de importanţă (monumente istorice categoria A sau B, clădiri cu valoare ambientală, case memoriale, alte categorii de clădiri)
4. Se vor realiza colaje fotografice cu desfasurarea fronturilor
5. Se vor identifica disfuncţionalităţile
6. Se va realiza o analiza critică a situaţiei existente şi se vor face propuneri
Reglementări:
1. Se vor stabili categoriile de intervenţii posibile în funcţie de starea tehnică a clădirilor: conservare, restaurare, reparare, reabilitare, demolare, alte categorii de intervenţii
2. Se vor stabili categoriile de intervenţii posibile în funcţie de categoria de importanţă a clădirii (după criteriile de mai sus)
3. Se va marca pe desfăşurarea fronturilor (colaj fotografic) categoriile de intervenţii propuse
Studiul va fi structurat în două etape.
Prima etapă va suprinde situaţia existentă, printr-un memoriu care să analizeze zona din punct de vedere istoric, funcţional, urbanistic şi stilistic precum şi printr-un inventar al clădirilor în funcţie de categoria de importanţă,starea clădirilor, disfuncţionalităţi. Totodată se vor realiza planşe de încadrare în zonă şi despre analiza zonei din punct de vedere istoric, functional, urbanistic şi stilistic cât şi un colaj fotografic pentru toate străzile din ansamblul studiat. Iar studiul poate fi completat cu documente cartografice (hărţi vechi) şi fotografii de epocă.
În a doua etapă se va realiza un memoriu privind reglementări propuse şi un regulament de urbanism (individual pentru fiecare stradă ).
Termenele de predare sunt de 60 de zile de la data încheierii contractului pentru prima etapă (40% din studiu) şi de 120 de zile de la data predării primei părţi pentru etapa a II-a (60% din studiu).
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!