Proiectul a debutat săptămâna trecută, când copiii de la Liceul cu program sportiv au fost informaţi despre campania de donare de sânge de către medicii de la Centrul de Transfuzii, Direcţia de Sanatate Publică şi Facultatea de Medicină. Informarea „s-a soldat” cu donarea de sânge din partea a 30 de voluntari, elevi şi profesori de la Liceul sportiv. De joi, campania de promovare a donării de sânge a „ieşit” în stradă, mai exact pe pietonal, unde, la un cort amenajat, profesorii, elevii de la LPS şi reprezentanţii Centrului de Transfuzii şi DSP informează cetăţenii despre importanţa donării de sânge.
Partenerii implicaţi activ în amplul proiect sunt Inspectoratul Şcolar Bihor, Liceul Sportiv, Facultatea de Medicină, Comisia de Antropologie de la Academia Română, Direcţia de Statistică Bihor, Primăria Oradea, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, I.E.T.I., iar „ajutoare” financiare sunt Terranova şi Glaxo Smith Kline.
Control de sanatate interesant
Directorul adjunct al Liceului Sportiv, Roland Bocoi, ne-a spus că aceasta este a doua ediţie a proiectului şi că elevii din această şcoală au fost toţi foarte receptivi la implicarea în acţiunile ce vor urma.
Studiul derulat de partenerii menţionaţi vizează copiii din Oradea, cu vârste între 6 şi 10 ani care pot beneficia, cu acordul expres al părinţilor, de evaluarea stării de sănătate (prin controale medicale gratuite, non-invazive: stomatologic, ORL, oftalmologic, măsurători de ordin medical), măsurători antropometrice, somato-scopice şi biomotrice.
Creierul amplului proiect, dr. Ligia Burtă, directorul Centrului de Cercetare de la FMF, a explicat că partea medicală a studiului se efectuează la Clinica de stomatologie a FMF, din Parcul 1 Decembrie. Controlul medical e compus din examinarea copilului şi completarea fişei copilului (oglinda dentară, indicii ale cariei, indicii ale igienei orale, măsurători antropometrice, cranio-faciale, diagnosticul clinic şi eventuale anomalii dento-maxilare). Controlul stomatologic are şi caracter profilactic, întrucât conţine şi un instructaj pentru periajul dinţilor la copii.
În timpul studiului, copiii vor fi „măsuraţi” la nivelul capului, iar apoi, cu ajutorul reputatului criminalist al Poliţiei bihorene, Florin Lăzău, se vor realiza portretele copiilor, care vor sta la baza unor aprecieri despre predispoziţia la anumite afecţiuni.
Pe de altă parte, copiilor li se vor calcula şi parametri biomotrici. Pentru aceasta, ei vor trebui să parcurgă, la şcoală, o distanţă în alergare, în viteză şi să sară în lungime.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!