A patra ediție a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național pentru organizații neguvernamentale și manageri culturali își va anunța câștigătorii marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, la Sala „Elvire Popesco” din Bucureşti. Se vor acorda zece premii, cărora li se adaugă în 2018 un premiu special pentru proiecte dedicate Centenarului.
Cele cinci nominalizări pentru fiecare premiu au fost făcute de către un juriu independent. În definirea nominalizărilor juriul a pornit de la organizațiile care au derulat și decontat în bune condiții proiecte finanțate de AFCN în 2018. Premiul pentru Antreprenoriat Cultural se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generare de venituri.
Cei șapte membri ai juriului compus din Matei Bejenaru, Cristi Borcan, Paul Dunca, Ioana Ilie, Sandra Jitianu, Lorand Maxim, Irina Petrescu, au făcut la acest premiu următoarele nominalizări: Asociația Centrul Multimedia Studio Act din Oradea, Asociația Grupul PONT din Cluj-Napoca, Asociația NOD MAKERSPACE, Asociaţia UNTEATRU şi Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis, ultimele trei toate din Bucureşti. Pentru această nominalizare, Studio Act mulţumeşte sponsorilor şi publicului pentru susţinere.
„Consider că Gala Premiilor AFCN, prin parteneriatul cu Institutul Francez din București, funcționează ca o adevărată bursă de contacte pentru viitoare parteneriate intenaționale și creează o excelentă platformă de diseminare a exemplelor de excelență în cultura contemporană românească, fie că vizează creația actuală sau valorizarea patrimoniului,” a declarat Irina Cios, directoarea AFCN.
Social Acceptabil
În 2018, Studio Act a derulat proiectul „Social-Acceptabil”, un proiect de teatru social care a pornit de la tema corupţiei. Proiectul a primit finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, având punctaj maxim (91) pe secţiunea Artele Spectacolului – Teatru.
După un proces de documentare s-au strâns 70 de poveşti, în care orădenii au dezvăluit cazuri de corupţie cu care s-au confruntat. În urma acestor poveşti, regizorul Andi Gherghe a ales nouă legate între ele, după care a scris textul dramatic pentru spectacolul „Social Acceptabil”, a cărui premieră a avut loc la sfârşitul lunii septembrie.
Din distribuţia spectacolului au făcut parte actorii: Alin Stanciu, Raisa Ané, Pavel Sîrghi, Tic Patrik şi Radu Tudor, scenografia a fost semnată de Tiberiu Toltan, asistent regie – Ciprian Ciuciu. Spectacolele au fost jucate la Oradea, Târgu Jiu, Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj, Satu Mare şi Iaşi.
În textul dramatic s-au regăsit poveşti cam din toate domeniile cu care intrăm în contact: sănătate, poliţie, teatru, biserică, jurnalism, administraţie publică. De altfel, textul şi numele proiectului Social Acceptabil se referă la comportamente care în societatea noastră sunt considerate acceptabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!