Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) a Facultăţii de profil din cadrul Universităţii Oradea a serbat ieri zece ani de la înfiinţarea specializării RISE, alături de profesori parteneri de la universităţi din Debreţin, Cluj Napoca, Timişoara, Brăila, Franţa şi Italia, inclusiv universitarul clujean Vasile Puşcaş, fost ministru negociator-şef al aderării României la UE.
Au mai participat prefectul Claudiu Pop, Marius Cura – profesor la Şcoala de Agenţi de Poliţie de Frontieră şi Mihai Jurcă – administrator în cadrul Parcului Industrial Eurobusiness, toţi trei din prima generaţie de absolvenţi al masteratului Studii euroregionale, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa, viceprimarul orădean Ovidiu Mureşan, dr. Marian Dincă de la Centrul de Excelenţă HUMINT NATO de la Oradea, Mihai Ghigiu – consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale, precum şi liceeni orădeni de la „Mihai Eminescu” şi „Lucian Blaga”.
Decanul gazdă Ioan Horga i-a amintit pe universitarii şi rectorii care au înfiinţat şi susţinut Facultatea şi a subliniat două provocări pentru viitor: dezvoltarea expertizei în domeniul studiilor europene în colaborare cu Centrul NATO din Oradea şi dezvoltarea expertizei în evaluarea dezvoltării regionale şi cooperării teritoriale. „Să dea Dumnezeu să ne revedem în 2023”, a încheiat Horga.
Rectorul Bungău a felicitat colectivul Departamentului RISE, explicând că „în orice deplasare în ţară aud numai lucruri bune despre el”. Totodată, rectorul a anunţat că doreşte şi o Şcoală Doctorală care să susţină activitatea de cercetare afirmată deja în acest domeniu la Oradea.
Invitat de la ARACIS
Universitarul clujean Adrian Ivan, membru ARACIS, a observat că un deceniu nu e puţin în domeniul studiilor europene universitare, care au apărut prima dată în ţară la Cluj, în 1998.
Vasile Puşcaş şi-a început cuvântul arătând că „o Universitate adevărată nu doar conservă şi transmite ce au creat înaintaşii ei, ci şi inovează, creează şi oferă informaţii despre prezent şi viitor”. Mai departe, Puşcaş a apreciat că după înfiinţarea din 2003, Departamentul RISE orădean s-a remarcat nu doar prin personalităţi şi volume publicate ci şi printr-o „strategie de analiză a relaţiilor internaţionale”, din toate acestea rezultând că „Universitatea din Oradea este cu un potenţial extraordinar pentru următorii 500 de ani”.
Glocalizare, nu globalizare
În numele colegilor de la Universitatea „Babes Bolyai” şi a Asociaţiei de Relaţii Internaţionale, Puşcaş a transmis că „tot ce se întreprinde la Oradea e recunoscut şi validat”. Fostul negociator cu UE a mai vorbit despre „glocalizare”, ca o armonizare între globalizare şi descentralizare. „Tot ce e local are în vedere ce se întâmplă şi pe plan internaţional. Nu văd bine, pe viitor, autorităţile care nu inclus specialişti în relaţii europene în comisiile privind proiecte de dezvoltare. Ni s-a demonstrat deja cât de dăunător şi periculos e să nu folosim resursele umane calificate”, a atenţionat Puşcaş.
Acesta a mai subliniat că a colaborat cu universitari orădeni, în timpul negocierilor cu UE, pe trei capitole: Justiţie, politici sociale şi dezvoltare regională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!