Situația contractuală în baza căreia studenții de la facultățile de Medicină din țară, inclusiv cei de la FMF Oradea, lucrează în spitale, a fost realizată sub semnătura secretarului de stat dr Raed Arafat și contractul de voluntariat e semnat de studenți și inspectoratele județene pentru Situații de Urgență, la noi ISU Bihor.
Sub comanda DSU
În Bihor, organizarea studenților doritori să ajute în spitale s-a făcut de către ASMO (Asociația Studenților Mediciniști Orădeni), extrem de implicați, dar și modești.
[eadvert]
În prima fază, din lista de 120 de studenți au fost aleși 55, care au fost repartizați în spitalele bihorene.
Rectorul Universității orădene, Constantin Bungău, apreciază dorința mediciniștilor de a se implica și transmite că, dacă va fi nevoie, se va apela și la rezerve. Rectorul precizează însă că decidentul este, la nivel național, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de Urgență, iar la nivel județean – Centrul Județean de Conducere a Intervenție.
În cazul în care unii studenți mediciniști înscriși pe lista de la Oradea provin din alte județe, aceștia pot fi chiar detașați în unități din raza județului lor de domiciliu, nu neapărat la Oradea, unde învață.
Motivațiile studenților
Extrem de modești, studenții mediciniști de la Oradea nu au dorit să iasă în față și să vorbească despre această provocare, decât sub protecția anonimatului.
Șandru Carina Nicoleta, studentă, a fost de acord cu transmiterea mesajului său vizavi de motivul pentru care a ales să lucreze în unități Covid: „Mi-am dorit să fac parte din acest proiect deoarece vreau să ies din zona mea de confort”.
Ceilalți studenți, sub protecția anonimatului, au la fel, motivații puternice: „Practica e necesară în Medicină”/
„Am pierdut foarte mult cu școala online, din moment ce ni s-a oferit șansa să ajutăm și să învățăm în același timp ar fi fost aiurea să spui “nu”/
„Nevoia mare de forță de muncă, sistemul fiind depășit”/
„Pentru a acumula cunoștințe și a pune în practica noțiunile învățate în cadrul facultății”/
„Din dorința de a învăța cât mai multe lucruri și de a-mi ajuta colegii, care probabil sunt epuizați”/
„Am ocazia să intru în spital și să învăț și practic într-o perioadă în care pandemia ne-a furat această parte esențială a procesului de învățare”/
„Doresc să îmi îmbunătățesc abilitățile practice și comunicative concomitent cu oferirea unui ajutor în lupta contra Covid”/
„Doresc să ajut cât de mult pot pe toți cei care trec prin clipe grele în această perioadă și bineînțeles doresc să câștig experiența practică pentru viitor”.
Trimite articolul
XLa Oradea ar trebui infiintata o universitate de medicina independenta. Medicina de aici a evoluat mult in ultimii ani, iar acesta ar fi urmatorul pas. Chiar daca pentru moment restul facultatilor ce vor ramane in UO nu vor avea fonduri, ele vor fi obligate in acest fel sa isi creasca performanta pentru a supravietui.
Sorboneii de Oradea se oferă voluntari. Vai de capul ei de facultate de Medicina. Toți doctorasii de Oradea sunt foarte prețioși și cred ca ce au învață ei, nu a mai învățat nimeni. E ceva să-l ai profesor pe Bodog. Pe lângă el mai sunt destui care au aceleași capacități.