O studentă din Oradea care studiază la Londa se simte discriminată de CNAS. Venită în vacanță la familia sa, tânăra a fost pusă să-și plătească spitalizarea pentru o problemă medicală pentru care a fost necesară internarea sa.
[eadvert]
„Am avut o urgență și am mers la Urgențe. Medicii de aici mi-au spus că este nevoie să mă internez. Când mi-au completat fișa de internare m-au întrebat cu ce mă ocup. Le-am spus că sunt studentă în Anglia și astfel medicii m-au anunțat că trebuie să plătesc spitalizarea. Astfel, părinții mei au fost la CAS, unde au descoperit că dacă ești student în afara țării și dacă nu lucrezi, plătești spitalizarea sau poți să îți faci o asigurare individuală, care este de aproximativ 1.400 sau 1.800 de lei pe an. Nu mai rețin exact. În orice caz, consider că nu este normal ca pentru o proastă sau abuzivă interpretare a legii, să-ți pierzi calitatea de asigurat în țara ta”, a declarat tânăra. Aceasta consideră că efortul statului român ar fi unul mic, pentru că studenții care studiază în străinătate sunt tineri și se îmbolnăvesc rar. Ba mai mult, ei stau puțin în țară, unde vin doar în perioada vacanțelor.
Interpelare
Pornind de la aceste probleme ale studenților din diaspora, senatorul orădean Adrian Hatos (PNL) a luat atitudine și a făcut o interpelare către ministrul Educației, Ligia Deca, precum și către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
Potrivit lui Hatos, deși legea nu distinge între categoriile de tineri care beneficiază de asigurare în sistemul național de sănătate, atât timp cât ei sunt elevi, studenți sau încadrați într-o formă de ucenicie, o interpretare abuzivă a legii determină CNAS să nu asigure studenții din diaspora.
Astfel, în jur de 40.000 de studenți români care învață în străinătate pierd un drept și sunt discriminați în raport cu colegii lor.
Statul român a pierdut în instanță pe această speță, fiind chemat în judecată de către o mamă din Mehedinți, ale cărei fiice studiază în străinătate.
„Îi mulțumesc unei mame curajoase, ale cărei fiice studiază în Marea Britanie și Franța, care m-a informat cu privire la o nedreptate a studenților români din străinătate. Nu există vreun motiv logic sau legal ca studenților români care învață în străinătate să le fie refuzat dreptul de a fi asigurați în sistemul de sănătate românesc fără plata contribuțiilor sociale. O interpretare abuzivă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a impus aplicarea unui așa-zis principiu al teritorialității, care îi discrimina pe studenții români din străinătate, lăsându-i pe aceștia fără asigurare. Potrivit legislației în vigoare, inclusiv studenții români din diaspora ar trebui să beneficieze de asigurare în sistemul național de sănătate, fără plata contribuțiilor sociale, la fel cum beneficiază studenții care învață în România. CNAS a pierdut un proces în instanță pe această speță, fapt pentru care consider că este nevoie ca Guvernul să se asigure că legea este respectată în litera și spiritul ei, pentru ca dezideratul de susținere a studenților români care fac parte din diaspora să fie onorat. Având în vedere cele de mai sus, am adresat astăzi (ieri – n.red.) întrebări ministrului Educației, Ligia Deca, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și președintei CNAS, Adela Cojan, pentru a vedea care este poziția acestor instituții cu privire la această interpretare abuzivă a legii. Dispunând de instrumentele de control parlamentar, mă voi asigura că studenții români din străinătate nu mai sunt discriminați în raport cu colegii lor care învață în țară și că legea este aplicată corect”, a declarat senatorul Adrian Hatos.
Trimite articolul
XSolutia: cardul EHIC (doar EU)
De ce nu a apelat domnisoara studenta la serviciile NHS (sistemul PUBLIC de sanatate din UK) ? Că doar e gratuit pentru toți rezidentii, indiferent ca muncesc sau nu. Prietenii (cei un million de romani din Uk) ştiu de ce !😀😀😀
Precizez ca locuiesc in UK de mai bine de 7 ani, sunt si cetatean britanic şi intr-adevar, in Anglia ai parte de mult mai multe avantaje fată de Romania : nivel de trai foarte ridicat , sistem bazat pe meritocrație nu pe interese “de clan” ca in estul Europei, o stabilitate legislativa şi multe alte avantaje care te ajuta sa te dezvolti profesional.
Dar… sistemul PUBLIC de sanatate din UK are mari lacune, o grava lipsa de personal calificat ,in ciuda salariilor grozave care se ofera.
Referitor la subiectul articolului. Consider ca si cei care studiaza in strainatate sa fie considerati ca cei care muncesc acolo. Cu atat mai mult cu cat 90% dintre ei nu se vor mai intoarce in Romania niciodata sa traiasca si sa munceasca.Deci nu platesc si nu vor mai plati taxe si impozite in Romania. Asta e realitatea. Trebuie sa fii asigurat doar in tara in care muncesti, studiezi si traiesti. Daca traiesti in UK sau alta tara din strainatate, mi se pare corect sa platesti orice servicii ti se ofera in Romania. Inclusiv cele medicale.
-
Sunt de acord. Nu mi se pare normal sa ți se ofere servicii medicale gratuite fără ca tu sa plătești taxe sau sa ai rezidenta in țara respectiva. Asta indiferent de naționalitate.
-
Studentul din Romania ce taxe ,contributii plateste?Este intretinut de parinti,indiferent in ce tara din UE invata.Este asigurat automat fara contributii.Acest student vine in vacanta in tara si este neasigurat.Nu e o discriminare?
-
Chiar este adevarat acest Articol? Ar fi o minune sa beneficiez de servicii CNAS ca si student, chiar daca ar trebui sa platesc contributiile.in comparatie cu contributile unei asigurari Private sau in strainatate, contributiile la CNAS sunt un mare ajutor, ca student in strainatate e foarte greu,dar nu putem renunta la Idealul nostru.
Multumesc
Este corect ca orice student din strainatate sa beneficieze de asigurari de sanatate in tara lui,fiind cetatean roman.Nici studentii din Romania nu contribuie cu bani la asigurarile de sanatate.Trebuie rezolvata urgent aceasta discriminare.