Cadrele didactice care doresc să ocupe funcţia de membru în Senatul Universităţii din Oradea mai au câteva zile pentru a-şi depune candidaturile.
Conform calendarului, aprobat în vara anului trecut, termenul limită de depunere a candidaturilor pentru funcţia de membru în Senat este 18 ianuarie, până la ora 12:00. Perioada de înscrieri pentru studenţi s-a încheiat în 18 decembrie.
Primul tur de scrutin atât în cazul studenților, cât și în cazul cadrelor didactice va avea loc în 27 ianuarie. În cazul în care va fi nevoie, al doilea tur de scrutin va avea loc în 1 februarie.
Procesul electoral pentru cea mai importantă funcție din cadrul Universității debutează în 28 martie, zi din care candidații își pot depune dosarele de candidaturi la Registratura Universității.
Acest prim proces se încheie în 1 aprilie, la ora 12.00. Primul tur de scrutin este programat în 19 aprilie, iar în cazul în care nu participă 50% plus 1 din numărul total de votanți, în 21 aprilie se va organiza al doilea tur de scrutin.
Restricţii
Conform calendarului, în prima lună după validarea rectorului de către MECS, va avea loc desemnarea prorectorilor, iar în primele două luni selectarea decanilor facultăților.
La nivelul Universităţii din Oradea, procesul electoral a început la data de 5 octombrie 2015, când au fost organizate alegeri pentru directorii de departament. Următoarele alegeri au fost pentru desemnarea membrilor consiliilor facultăţilor – cadre didactice şi studenţi.
Studenţii orădeni se plâng că Universitatea din Oradea restricţionează accesul reprezentanţilor organizaţiilor studenţeşti în aceste foruri.
„În cadrul Universității din Oradea nu se aplică art. 203 (7) din Legea Educației Naționale și art. 12 (5) din Ordinul MECTS 3666/2012 care acordă dreptul organizațiilor studențești legal constituite să desemneze un reprezentant în Consiliul Facultății/Senatul Universității. Aproape peste tot în ţară se aplică, doar la noi nu. Noi făceam atâta lobby să se introducă, dar nu a fost actualizată Carta şi cu asta am rămas încă un mandat. Ceea ce e şi mai grav este faptul că procentul de reprezentare a studenţilor în Senat se stabileşte cu datele exacte la 1 octombrie 2011”, a arătat Roland Olah, reprezentant al Asociației „Gheorghe Șincai” a Studenților în Istorie.
Calendarul alegerilor academice continuă pe 21 ianuarie cu şedinţa Consiliilor facultăţilor pentru desemnarea, prin vot secret şi direct, a ordinii candidaţilor pentru funcţia de membru în Senatul universitar. Lista candidaţilor va fi înaintată apoi Biroului Electoral Universitar prin Registratură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!