Anuţul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea gratuităţilor studenţilor pe CFR nu a fost pe placul acestora. Eugen Teodorovici a anunţat luni că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.
Limita de vârstă a studenților pentru a beneficia de gratuitate ar putea fi de 26 de ani, potrivit ministrului Finanţelor.
Reacţii
Reacţiile studenţilor nu au întâziat să apară. „Consider ca această măsură nu este una bună pentru studenți, deoarece aceste călătorii gratuite cu trenul reprezintă o nevoie pentru mulți dintre ei, mai ales pentru cei care provin din medii defavorizate.
Sunt de părere că ar trebui să se găsească alte locuri de unde se pot tăia diferite cheltuieli, nu tot timpul să se ia în calcul domeniile importante, precum educația”, a declarat Alin Cîndea, reprezentantul studenților în Senatul Universității din Oradea.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualei coaliții de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor.
„Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenților înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență la instituțiile de învățământ superior acreditate reprezintă una dintre facilitățile cu cel mai mare impact asupra calității vieții studenților.
În contextul dimensiunii sociale a educației, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învățământul superior, care contribuie la creșterea numărului de studenți din medii socio-economice defavorizate.
În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenților, atât pentru schimburi de experiență între centrele universitare, cât și pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, desfășurate în diverse orașe ale țării”, se arată în comunicatul ANOSR.
Alianţa mai precizează că în condițiile creșterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenților cu articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare și eventualele participări la manifestări științifice.
„Intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională din partea decidenților. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, se specifică în comunicatul ANOSR.
Într-o solicitare făcută de ANOSR către CFR Călători, compania de transport feroviar a răspuns că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți.
Studenții spun că reacția reprezentanților guvernului este doar un alt motiv de a nu respecta dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul și atrag atenția asupra problemelor financiare ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”.
„Susținem ferm că această opinie lansată în spațiul public, de a introduce o posibilă limitare a numărului de călătorii pe care studenții le pot face gratuit cu trenul, ca fiind nefondată, atât din punctul de vedere al impactului bugetar pe care l-ar avea, cât și prin incoerența discursului public al reprezentanților Guvernului”, se mai precizează în comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!