La întâlnire iau parte 200 de studenți din toată țara. Festivitatea de deschidere a avut, vineri, în prezența ministrului Educației Ecaterina Andronescu, a rectorului Constantin Bungău, a viceprimarului Florin Birta.
Președintele ANOSR, Petrișor Țucă, a făcut oficiile de gazdă a evenimentului.
Prima invitată să ia cuvântul a fost Ecaterina Andronescu, care a vorbit despre alocarea a 5, 5% din PIB către Educație, dar și despre proiectele Erasmus și despre situarea universităților românești în fruntea unor clasamente internaționale. Un aspect de care ministrul Andronescu s-a arătat îngrijorată este pierderea numerică importantă a elevilor din învățământul preuniversitar.
„În 15 ani, sistemul de învățământ preuniversitar a pierdut 1,5 milioane de elevi. De unde vine această pierdere? De la migrația care așează România după Siria. Ori România nu a trecut prin momentele teribil de grele prin care a trecut poporul sirian. Migrarea generației tinere ne-a adus în situația să avem o depopulare a sistemulul de învățământ preuniversitar care nu are cum să nu se reflecte și în învățământul superior”, a arătat ministrul.
Apel către studenți
Aceasta i-a rugat pe studenții prezenți să încerce să îi determine pe tineri să rămână în țară.
,,Rugămintea mea, pentru că sunteți o organizație care v-ați asumat responsabilități importante, v-ați asumat responsabilități pentru comunitățile studențești, pentru comunitățile academice, dar eu cred că v-ați asumat responsabilități pentru țară, este să încercăm să îi păstrăm pe tineri aici. Să încercăm să generăm împreună acea stare de confort care să nu-i mai determine să plece din țară. Sau să plece cât mai puțini – dacă se poate”, a spus Andronescu.
Buget dublu pentru mobilități
Cu referire la programul Erasmus, ministrul Andronescu a spus că și-ar dori ca fiecare student din țara noastră să participe la o mobilitate. Totodată, aceasta speră ca anumite programe de licență, masterat sau doctorat să se realizeze în parteneriat cu alte state membre UE, astfel încât studentul să fie beneficiarul unei culturi instituționale și al unei formări în mai multe universități din Uniunea Europeană.
,,În această perioadă în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, noi avem unul din dosarele legislative de gestionat: dosarul Erasmus. Ne străduim în această perioadă, prin dezbaterile pe care le avem cu celelalte țări ale Uniunii Europene, să obținem un buget cât mai mare pentru programul Erasmus. Din câte știm, el este dublu față de cel al exercițiului financiar care se derulează. Dacă acest exercițiu financiar a alocat programului Erasmus 14,2 miliarde de euro, în viitorul program Erasmus sunt alocate 32 miliarde de euro”, a dezvăluit Andronescu.
După discursul susținut în sala mare a Primăriei, ministrul Ecaterina Andronescu le-a lăsat studenților posibilitatea de a-i adresa întrebări.
Din prezidiu, eleva Antonia Pup, reprezentanta Consiliului Național al Elevilor, i-a arătat ministrului că se laudă cu clasamente, Erasmus ori digitalizare, lăsând la o parte problemele reale ale învățământului.
,,Alegem să vorbim de Erasmus, de clasamente şi de digitalizare, dar uităm că mii de elevi din România folosesc toaletele din curţile şcolilor”, a atacat eleva.
Imediat Ecaterina Andronescu i-a răspuns că problema grupurilor sanitare este în atenția Ministerului Educației, Guvernul alocând în acest an 65 de milioane de lei pentru a construi toalete pentru cele aproximativ 1.000 de școli din țară care se află în această situație.
Răspunsul nu a mulțumit-o pe adolescentă, ea aducând în prim plan și alte probleme, cum ar fi: fondul școlii ori infrastructura unităților de învățământ.
Fost președinte al Cosiliului Elevilor, actualmente președinte al Asociației Studenților în Drept din București, orădeanul Horia Onița a întrebat dacă este de acord cu modificarea articolului din Legea Educației care permite rectorilor să aibă mai mult de două mandate (dacă acestea au fost întrerupte) și dacă nu crede că funcția de rector ar trebui să fie incompatibilă cu alte demnități publice.
,,Vreau să vă spun că și eu am avut două mandate de rector. Nu sunt de acord cu această modificare. Însă, nu cred că funcția de rector este incompatibilă cu alte demnități, cu condiția că trebuie să fie conștient că trebuie să lucreze mai mult de 8 ore pe zi”, a spus Andronescu.
În final, Andronescu a felicitat Universitatea Oradea că face eforturi susținute de a-și ridica permanent performanța și i-a asigurat pe studenți de susținerea sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!