„Natura îți dă zilnic exemplul de a trăi”, spunea Nicolae Iorga.
[eadvert]
O spun și studenții și profesorii Departamentului de Silvicultură și Inginerie Forestieră din cadrul Universității din Oradea. Ei au fost angrenați într-o activitate de plantare, coordonată de Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov, în colaborare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Astfel, în luna martie 2021 a avut loc acțiunea de refacere a plantajului de molid (livadă seminceră) din cadrul Ocolului Silvic Sudrigiu, componentă a Direcției Silvice Bihor.
„Acțiunea se desfășoară în acest an sub egida Lunii Pădurii (15 martie – 15 aprilie). S-au plantat 7 ha, folosindu-se 2.800 de puieți de molid altoiți din clone cu însușiri genetice superioare. Suprafața totală a livezii semincere este de 10 ha, din care 7 ha e suprafața plantată. Diferența de 3 ha sunt căile de acces, benzile de protecție împotriva vântului (2 ha) și canalele de desecare (1 ha)”, a spus prof. Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură și Inginerie Forestieră.
Probleme de mediu
La această acțiune, coordonată de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, și-au unit forțele profesori de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov – prof. univ. dr. ing. Lucian Curtu, decanul Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere, prof. univ. dr. ing. Neculae Șofletea, precum și ai Departamentului de Silvicultură și Inginerie Forestieră a Universității din Oradea – prof. univ. dr. ing. Adrian Timofte, director al Departamentului, conf. univ. dr. ing. Bartha Szilárd, șef de lucrări dr. ing. Crainic Ghiță, șef de lucrări dr. ing. Budău Ruben, dar și studenți de la cele două facultăți
Direcția Silvică Bihor a fost reprezentată de ing. Faur Mircea, iar Ocolul Silvic Sudrigiu de ing. Irimie Flavius.
„Este prima acțiune de acest fel a Departamentului nostru. Studenții au fost foarte încântați să-și sprijine colegii de la Brașov. Ne dorim să continuăm astfel de proiecte comune și să realizăm diverse schimburi de experiență”, a spus prof. Adrian Timofte.
Prin această acțiune, cei implicați au dorit să rezolve unele probleme de mediu, să crească gradul de educație de mediu, dar și să creeze modele și povești de succes în comunități mici. Astfel, oamenii ar trebui să învețe cât de importantă este colaborarea în interesul comun al societății și mediului înconjurător.
Trimite articolul
XȘtirea clasica Bihor: A AVUT LOC! In loc de O SA AIBĂ LOC