Parlamentul şi Consiliul European au oficializat joi includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând de la 28 aprilie.
Preşedintele PE – Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.
Amendamentele au fost aprobate de PE pe 27 februarie iar la 14 martie Consiliul UE a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.
Pentru a călători turistic în Spaţiul Schengen, cetăţenii moldoveni vor avea nevoie de paşaport biometric, care costă 39 de euro şi se eliberează în 30 de zile.
Ce spun membrii ASEB
Iată ce spun câţiva actuali sau foşti membri ai Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB) Oradea:
Ion Mînăscurtă (preşedintele ASEB Oradea): „Toată lumea se bucură să circule fără viză. De pildă, dacă sora mea sau părinţii vroiau să mă viziteze, trebuia să umblu pentru invitaţii şi alte acte. Acum va fi mult mai simplu”.
Tatiana Pavliuc (membră ASEB Oradea): „Din punct de vedere turistic e foarte benefic pentru studenţii şi cetăţenii din Republica Moldova care îşi puneau problema de a trece hotarele Uniunii Europene. Am înţeles că pe 28 aprilie vor sărbători la Chişinău fiindcă e un avantaj foarte mare. Zilele trecute am vorbit cu părinţii să vină să vadă unde locuiesc cum trăiesc. Până acum era foarte dificil să obţină viză Schengen la Ambasada României”.
Igor Antoniuc (fost preşedinte ASEB Oradea): „Mă bucur foarte mult dar mi-e şi un pic teamă că va pleca multă lume din ţară ca să îşi caute de lucru pentru un salar bun. Dar e bine că şi moldovenii vor avea şansa să viziteze oraşele mari şi ţările civilizate din Spaţiul Schengen”.
Greu cu Transnistria
Iurie Boico (fost vicepreşedinte ASEB Oradea): „E un pas mare înainte pentru Moldova, cel mai important după declararea independenţei. Dar acest câştig include şi o pierdere prin adâncirea separării de Transnistria. Dacă nu apărea problema cu Transnistria cred că deja Republica Moldova era în Uniunea Europeană. Acum am avut de ales dacă păşim înainte fără Transnistria sau stăm pe loc. Oricum, dat fiind contextul tensionat din momentul de faţă, nu cred că se mai putea ajunge la o înţelegere cu Tiraspolul.
Cât priveşte tehnic ridicarea vizelor, înseamnă întradevăr o eliminare din birocraţie. Însă cei care au avut de plecat din Republica Moldova au plecat deja, fără să mai discutăm în ce fel. Plus că în Spaţiul Schengen nu se mai fac acum angajări «la negru». Deci nu cred că se vor înmulţi semnificativ plecările. Mai ales că există un segment important de populaţie care, din cauza mentalităţii ori a situaţiei financiare, oricum nu va călători în vest. Iar un alt segment s-a obişnuit să plece la lucru, în Rusia. Una peste alta, eliminarea vizelor turistice e o etapă importantă în recunoaşterea Republicii Moldova ca membru în familia europeană”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!