Evenimentul, organizat sub auspiciile EU GREEN, este un program intensiv mixt (BIP) care se desfășoară în perioada 17 februarie – 11 aprilie, online și la Universitatea din Oradea.
În dimineața zilei de luni, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău s-a întâlnit cu prorectorul Universității din Alicante, prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, și cu prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, coordonatorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare al Universității din Padova. Cei trei universitari au discutat despre dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre instituțiile academice pe care le reprezintă.
Cu prilejul deschiderii oficiale a „părții practice” a programului intitulat „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei”, a vorbit prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea. Potrivit acestuia, proiectul care aduce împreună cele trei universități „se bucură de un program complex, ce include componente: didactice, științifice, de cunoaștere a culturii locale și a Universității din Oradea”.
Universitarul orădean a mai subliniat faptul că programul „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei” are o notă de inedit care vizează studiul surselor din literatură și dramaturgie pentru înțelegerea realităților istorice ale unor epoci.
Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, s-a referit la partea științifică a proiectului, afirmând: „Am descoperit, împreună cu colegii din Alicante și Padova, că avem o istorie comună, regimurile autoritare și dictatoriale. Am moștenit aceleași tipuri de reflexe de apărare, care sper să ne facă suficient de imuni față de uriașele provocări ale secolului XXI. Proiectul acesta este un argument pentru cât de bine este să fim împreună în țara cea mare numită Uniunea Europeană”.
Prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, prorectorul însărcinat cu activități culturale, sportive și extracurriculare al Universității din Alicante, a vorbit despre solida tradiție teatrală a instituției academice spaniole și despre premiile care o aureolează. Potrivit Cătălinei Iliescu Gheorghiu, la Universitatea din Alicante teatrul adună studenți de la toate facultățile și persoane din aparatul administrativ.
Reprezentantul Universității din Padova, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, a vorbit despre „bucuria de a fi la Oradea, împreună cu studenții”.
„Aceasta este o împlinire a parcursului relațiilor noastre de 15 ani. Ani în care am încercat să construim împreună un spațiu intelectual comun, spațiu dedicat cu adevărat schimbului de idei și convorbirilor, un spațiu pornit de la libertatea cărturarului, stăpân pe propria sa lume”, a declarat universitarul.
Prima zi, din cele cinci pe care studenții și profesorii din Alicante și Padova le vor petrece la Oradea, a continuat cu un eveniment cultural susținut de reprezentanții Ansamblului Folcloric al Departamentului de Muzică de la Facultate de Arte, dirijat și coordonat de conf. univ. dr. Oana Lianu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!