În Aula Magna a Universității din Oradea a fost lansat marţi, 17 ianuarie, volumul „Iluzia libertății – evenimentele din 23/24 ianuarie 1972 de la Oradea”, semnată de Gabriel Moisa și Mihai Drecin.
Cartea a apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca şi numără 163 de pagini.
În carte este vorba despre organizarea spontană de către un grup de studenți orădeni a sărbătoririi Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1972. Doar că în 6 iulie, 1971, în ședința Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. se stabilise un control sever al manifestărilor culturale și politico-ideologice din România. Chiar dacă se organizau astfel de manifestări, acestea trebuiau realizate în incinta instituţiilor, în niciun caz în spaţii deschise.
Vorbind despre carte, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, a început prin a evoca „prietenia de un sfert de secol” ce îl leagă de colegul său de catedră, coautorul cărții, profesorul emerit Mihai Drecin. Istoricul a subliniat faptul că, în urma manifestării din 23 spre 24 ianuarie 1972, Securitatea a trecut la o atentă supraveghere a Universității din Oradea. Trei ofițeri, 23 de studenți și mai mulți profesori fiind implicați în urmărirea tuturor acțiunilor potențial periculoase pentru regim, până în anul 1979.
[eadvert]
”Evenimentele din 23/24 ianuarie 1972 sunt puţin cunoscute. Un grup de studenţi, tineri de 19-21 de ani, s-au luat la «trântă» involuntar cu regimul. Începând cu mijlocul anilor ’60 s-a dat voie la serbarea unor evenimente din istoria naţională, inclusiv ziua de 24 ianuarie. Dar de la Comitetul Central venise în ’71 la judeţenele de partid o circulară prin care se interziceau manifestările publice dedicate zilei de 24 ianuarie. Rectorul Istitutului Pedagogic nu a transmis mai departe studenţilor, crezând că nu este cazul. Ori ei, fără să ştie, au organizat omagierea Unirii Principatelor”, spune despre subiectul cărţii prof.univ. dr. Gabriel Moisa.
Iniţiativa studenţilor a fost una spontană în 1972, pe fondul sentimentelor patriotice. Studenţii din căminele C1 de fete şi C2 de băieţi s-au deplasat civilizat în centrul oraşului, cei de la Facultatea de Istorie-Geografie purtând drapelul naţional şi cântând cântele patriotice care au culminat cu Hora Unirii în Piaţa Teatrului de Stat. Manifestarea a fost pur patriotică, fără a avea vreun caracter anticomunist. Însă în contextul dat, iniţiativa s-a lăsat cu urmări la nivelul conducerii Institutului Pedagogic.
În carte, evenimentele sunt prezentate din perspectiva unor studenți și cadre didactice care au participat atunci, dar și ca urmare a studierii unor surse din arhivele CNSAS, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor și Arhiva Universității din Oradea.
La lansarea cărţii a fost prezent rectorul prof. univ. dr. abil. Constantin Bungău, moderatorul discuțiilor fiind prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea. „Lucrarea este populată de chipuri, de oameni, de tineri. Toți încearcă să își facă o viață cât mai normală, într-un timp istoric dat”, a explicat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș., definind cartea ca „o lucrare de excelență, un moment din destinul zbuciumat al elitelor intelectuale orădene din perioada regimului comunist”.
Cel care a avut ideea acestui volum, profesorul emerit Mihai Drecin, el însuși martor al evenimentelor evocate în carte, a subliniat faptul că lucrarea adună la un loc documente din arhivele Securității și mărturii ale participanților. „A fost o manifestare onestă a iubirii de țară”, a spusMihai Drecin.
Sutele de cărţi oferite gratuit la finalul evenimentului de cei doi autori s-au dovedit insuficiente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!